Pane redaktore, "chudí" se neříká. Musíte jim říkat "sociálně vyloučení", to je neutrální, školil Dienstbier v přímém přenosu

17.02.2016 22:44

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) přišel s plánem, jak pomoci lidem žijícím v ghettu. Jednu z cest představuje lepší vzdělání dětí. Ale to není vše. Lidem žijícím v ubytovnách je prý třeba pomoci i jinak – dát jim byt. Komentátor ČT David Borek navíc dostal od Dienstbiera vynadáno, že chudé lidi stigmatizuje a nepoužívá hodnotově neutrální termíny.

Pane redaktore, "chudí" se neříká. Musíte jim říkat "sociálně vyloučení", to je neutrální, školil Dienstbier v přímém přenosu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jiří Dienstbier

Ve středečních Událostech, komentářích České televize ministr Dienstbier svůj plán obhajoval, expertka ODS pro sociální oblast Lenka Kohoutová se k němu však postavila velmi kriticky.

„Pane Dienstbiere, souhlasíte s tezí, že část lidí je asociální a nepomůže jim přestěhování do normálního bydlení?“ ptal se v úvodu moderátor Borek. Člen vlády to vzal z druhého konce. V Ostravě už prý předkládaný plán v sociálně vyloučených lokalitách testují a úspěšně. Současně ujišťoval, že lidé se nejen přesunou do jiného bytu, ale bude se s nimi také sociálně pracovat.

David Borek se ve vysílání také ptal, proč ministr používá sousloví sociálně vyloučené lokality, proč neřekne chudí lidé? „Protože to je stigmatizující, zatímco sousloví sociální vyloučení je neutrální,“ zdůraznil sociální demokrat. Vyčetl tak moderátorovi, že dopředu oslabuje postavení určité skupiny lidí.

Kohoutová členu vlády vyčetla, že jen popisuje další a další papíry, ale jinak mnoho nekoná. „Tahle vláda je mistrem strategií. Tady existuje strategie sociálního bydlení, u které se připravuje její legislativní podoba, ale zatíží až další vládu,“ udeřila. To si ale ministr nedal líbit. „To není pravda,“ vstoupil někdejší poslankyni do řeči.

Ona si však trvala na svém. Kabinet Bohuslava Sobotky vládne už přes dva roky a zatím je vše jen na papíře. Podle političky ODS je například na místě vyplácet sociální dávky pouze v případě, že pracují či se vzdělávají, aby mohli práci získat. Dávky by mohly být navázány i na povinnost posílat děti do školy. Mohlo by to být navázáno i na slušné chování k sousedům.

V tu chvíli se znovu ozval člen vlády. „Žádná vláda se ve strategii sociálního bydlení nedostala tak daleko jako tato,“ rozohnil se Dienstbier. A když už má paní Kohoutová dobré rady, proč je neprosadila ODS, když vládla?

Ve druhé polovině diskuse došlo i na navyšování důchodů. Vláda Bohuslava Sobotky by si přála, aby mohla zvyšovat důchody bez souhlasu sněmovny. A to se Kohoutové hrubě nelíbilo. „Vláda by si pak před volbami mohla říci, budou volby, a letos významné volby máme, tak zvýšíme důchody,“ upozornila.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …