Pane strážníku, tu maturitu si opravdu budete muset dodělat. Poslanci odmítli prosby o výjimku

19.01.2016 18:26

Sněmovna patrně nebude souhlasit s návrhem, podle kterého by obecní strážníci nemuseli splnit podmínku středoškolského vzdělání s maturitní zkouškou, pokud slouží déle než deset let. K vládní předloze, jež má zjednodušit uznávání odborné kvalifikace cizinců, kteří chtějí pracovat v Česku, to v dnešním druhém čtení navrhl připojit předseda poslanců Úsvitu Marek Černoch.

Pane strážníku, tu maturitu si opravdu budete muset dodělat. Poslanci odmítli prosby o výjimku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Svátek 17. listopadu provázejí větší bezpečnostní opatření

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) ani zpravodaj František Vácha (TOP 09) s takovou úpravou nesouhlasí. Valachová poznamenala, že Černochova úprava zákona o obecní policii nemá s vládní předlohou nic společného. "Myslím, že je to velmi klasický přílepek," podotkl také Vácha. O konečné podobě předlohy bude dolní komora rozhodovat patrně v únoru.

Černoch soudí, že podmínka středoškolského vzdělání s maturitou, na jehož doplnění měli strážníci s nižším vzděláním čas do konce loňského roku, je pro osvědčené strážníky příliš přísná. "Pro část nejdéle sloužících strážníků může být tento požadavek dokonce diskriminační," uvedl ve zdůvodnění navrhované úpravy.

Proces uznávání odborné kvalifikace cizinců má usnadnit zavedení evropského profesního průkazu. O uznání kvalifikace musejí cizinci žádat u více než tří stovek takzvaných regulovaných povolání, především zdravotnických. Jde o profese, které mohou i čeští pracovníci vykonávat jen při splnění zákonných požadavků.

V roce 2013 bylo podle podkladů pro vládu podáno více než 600 žádostí o uznání kvalifikace, drtivá většina z nich byla posouzena kladně. Nejčastěji se jednalo o zdravotnické profese, ministerstvo zdravotnictví posuzovalo 440 takových žádostí.

Novela dále zavádí výstražný mechanismus mezi státy EU

Nově zaváděný evropský profesní průkaz by se měl vydávat elektronickou formou na základě dat informačního systému vnitřního trhu Evropské komise IMI. V systému by měl mít žadatel vytvořen soubor s veškerými potřebnými informacemi a doklady. Podávání i zpracovávání žádosti by se mělo uskutečňovat elektronicky.

Novela dále zavádí výstražný mechanismus mezi státy EU. Jeho prostřednictvím budou členské státy informovány o tom, kterým lidem byl uložen zákaz výkonu zdravotnických povolání nebo pedagogických profesí. Výstrahu by měly obdržet do tří dnů od vydání zákazu.

Zdravotnických profesí a povolání zaměřených na práci s dětmi by se měly dotknout i nové požadavky na ověřování jazykových znalostí. U povolání, kde má znalost češtiny významný vliv na kvalitu práce, by mohl úřad posuzující kvalifikaci pozastavit oprávnění žadatele profesi provádět do doby, než by si nedostatečné znalosti českého jazyka doplnil.

Novela měla podle původních plánů ministerstva školství platit od ledna kvůli tomu, že podle požadavků EU by se měla stát součástí českého právního řádu nejpozději zhruba v polovině tohoto měsíce. Poslanci v závěrečném schvalování budou muset účinnost upravit, předlohu asi schválí i s některými spíše technickými změnami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…