Pane velvyslanče Schapiro, mezi námi jste vždy vítán! píší Češi ambasadorovi USA v reakci na Zemana

07.04.2015 10:02

V reakci na slova českého prezidenta Miloše Zemana, že má americký velvyslanec Andrew Schapiro zavřené dveře na Pražský hrad, vznikla petice, jejíž autoři naopak Schapirovi vzkazují, že u nich má vždy dveře otevřené.

Pane velvyslanče Schapiro, mezi námi jste vždy vítán! píší Češi ambasadorovi USA v reakci na Zemana
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Miloš Zeman a Martin Stropnický

Jako první se pod česky i anglicky psanou petici včera krátce po poledni podepsala Věra Tydlitátová, která za komunistického režimu působila v disentu a mimo jiné tehdy podepsala Chartu 77 a Několik vět. V současné době se Tydlitátová vedle publicistiky a badatelské činnosti zabývá především bojem proti xenofobii a extremismu. Je zakladatelkou Ligy proti antisemitismu. V roce 2010 aktivně vstoupila do politiky, když byla zvolena do Zastupitelstva statutárního města Plzeň. Autorství petice je možné Tydlitátové přisoudit i proto, že patří v českém veřejném prostoru mezi nehlasitější Zemanovy kritiky.

Petice se nese ve velmi uctivém tónu a je psána formou osobního dopisu adresovaného přímo americkému velvyslanci Andrewovi Schapirovi. Hned v úvodu její autoři konstatují, že je jim velkou ctí, že je zástupcem Spojených států právě on. Amerického velvyslance dále chválí za jeho názory, lidský přístup a také zásadovost, se kterou se vyjádřil k plánované návštěvě prezidenta Zemana v Rusku u příležitosti oslav 70. výročí konce druhé světové války. Cestu Zemana do Moskvy autoři petice považují dle svých slov za „špatnou“.

kompletní znění petice najdete ZDE

„Moc se nám líbil Váš rozhovor v České televizi ze dne 30. března 2015. Líbil se nám Váš přístup a Vaše nadšení z přivítání konvoje příznivci z České republiky. Vy jste byl, vždy a kdykoliv budete, vítán v naší republice, mezi námi, lidmi. S velkou radostí si s Vámi kdykoliv popovídáme, velice rádi si poslechneme Vaše demokratické názory a postoje, neboť naše země je proevropská a prozápadní. Nenecháme se zatáhnout pár lidmi, ani prezidentem Zemanem, znovu do područí Ruska. Děkujeme Vám a přejeme Vám co nejlepší další pobyt v naší krásné vlasti – České republice,“ píše se doslova v další části petice.

Petici podepsalo za necelých 24 hodin asi 800 lidí z České republiky, ale i ze Slovenska, Austrálie, Rakouska, Švýcarska, a dokonce i Ukrajiny. Vedle Tydlitátové se však mezi petenty neobjevuje žádné příliš známé jméno. Vedle dcery Michaela Kocába Natálie za něj lze považovat snad jen politologa Jana-Berwida Buquoye.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…