Pánek v ČT: Humanitární pracovníci na zahraničních misích čelí velkému riziku

15.09.2014 20:02

O rizicích, kterým čelí pracovníci humanitárních organizací, se mluvilo v pondělním vydání pořadu Interview ČT24. Jeho hostem byl ředitel humanitární organizace Člověk v tísni Šimon Pánek.

Pánek v ČT: Humanitární pracovníci na zahraničních misích čelí velkému riziku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šimon Pánek

Nedávno byl zavražděn britský humanitární pracovník, o čemž bojovníci Islámského státu rozšířili videonahrávku. Pánek k tomu uvedl, že zaměstnanci Člověka v tísni posledních osm či devět měsíců do Sýrie kvůli vysokému bezpečnostnímu riziku nejezdí. Organizace má v této zemi několik desítek místních spolupracovníků, Pánek ale přiznal, že i ti jsou vystaveni velkému riziku.

Podle Pánka se bezpečnostní situace v posledních deseti letech výrazně zhoršila. Zatímco v roce 2003 bylo na světě uneseno sedm humanitárních pracovníků, loni už 130. „Sám jsem v prvních letech jezdil do Afghánistánu, cítil jsem se tam bezpečně,“ uvedl Pánek s tím, že Afghánistán je teď spolu se Sýrií nejnebezpečnější zemí.

Pánek nechtěl hodnotit přístup Velké Británie a USA, které výkupné za své unesené občany neplatí. „Dovedu si představit, že je nesmírně obtížná situace rozhodnout o pravděpodobné smrti někoho, kdo je váš zaměstnanec,“ poznamenal pouze s tím, že příjmy teroristů z výkupného nejsou jejich hlavním příjmem. Nejvíce peněz mají totiž z výpalného za dopravu přes jejich území, z prodeje ropy nebo z obchodu s drogami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …