Pánek v ČT: Ukrajina je v přechodné fázi, jako jsme byli kdysi my

21.02.2014 19:10

Organizace Člověk v tísni vyslala na Ukrajinu tým lékařů, který má pomoci lidem na sledovaném Majdanu. Jeden ze zakladatelů organizace Člověk v tísni především doufá, že se tamní situace konečně uklidní a lékaři budou moct dopravit některé zraněné i do Česka. Prozradil také, jak se dívá na budoucí vztah EU a Ukrajiny. Prý bychom se měli začít chovat podobně jako Rusko.

Pánek v ČT: Ukrajina je v přechodné fázi, jako jsme byli kdysi my
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šimon Pánek

Organizace Člověk v tísni v čele s Šimonem Pánkem se rozhodla pomoci Ukrajincům, které postihly důsledky nepokojů. V pátečním Interview Daniely Drtinové České televize vyjádřil přání, aby se na Ukrajině konečně začal pomalu šířit klid. Snad k tomu přispěje dohoda, která byla uzavřena mezi opozicí a prezidentem Janukovyčem.

Deset či více závažně zraněných lidí zamíří do ČR

„Parlament již dnes schválil návrat k ústavě z roku 2004 a amnestii pro účastníky protestů. Tyto kroky byly schváleny velmi rychle, během deseti hodin,“ připomněl Pánek. Poukázal však také na to, že Ukrajina se nyní nachází v přechodné fázi, kterou jsme absolvovali i v Česku, zde jsme ale měli mnohem lepší výchozí podmínky v době začínající transformace. Dlouhodobá stabilizace na Ukrajině může být podle Pánka dosažena až po několika generacích.

Není si navíc jist, co udělají radikálové. Faktem však také je, že lidé na Majdanu dokonce i hlasovali o přijetí určitého rozhodnutí, což dává do budoucna určitou naději poklidného vývoje. Nabízí se také otázka, jak se zachová Rusko atd. „Pro mě je teď důležité, že se přestalo bojovat a lidé, kteří na Ukrajině pomáhají, mohou začít pracovat,“ prohlásil. Tým Člověka v tísni se na místě seznamuje se situací. Nabízí především lékařskou pomoc.

Tým také vybere deset či více pacientů, kteří budou dopraveni do Česka k dalšímu léčení. Půjde např. o lidi s poraněním očí, u kterých lze zákrok na chvilku odložit, ale je třeba je déle léčit. A to i v psychické rovině.  Zásadní roli hraje koordinace s místními lidmi. Pánek také opakovaně vyjádřil myšlenku, že snad skončí střelba a nebude nutné bojovat o život dalších lidí.  

EU by se měla Ukrajině otevřít, podobně jako Rusko

Pánek také trval na tom, že EU se musí více otevřít Ukrajině. Více přijímat Ukrajince na vysoké školy nebo jim nabízet práci tam, kde to trh dovoluje. „Evropa by se měla chovat tak, jak to dělá Rusko. Rusko má velmi zajímavou tzv. měkkou politiku vůči svým sousedům,“ připomněl host s důrazem na to, že by se EU měla chovat podobně. Smyslem takového jednání není odklon Ukrajiny od Ruska, to by byl podle Pánka dokonce nesmysl, jako spíše snaha o to, aby ruské zájmy ve směřování Ukrajiny tolik nedominovaly.

„Myslím si, že lidem na Ukrajině i v Rusku by se lépe žilo, kdyby se jejich ekonomika pokojně rozvíjela,“ podotkl Pánek. Nesmíme ale zapomínat na to, že kupříkladu v Rusku je slabší pozice občana vůči systému, zatímco v západní Evropě je tomu naopak. Rusko Vladimíra Putina prý dnes není skutečnou demokracií, byť se to „technicky“ může zdát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…