Pánek vzpomínal na chyby po listopadu ´89 a naivní studenty. Rýpl si i do Zemana

13.11.2014 20:17

Ředitel neziskové organizace Člověk v tísni, která se snaží pomáhat lidem na různých místech světa, byl jedním ze studentských vůdců v listopadu 1989. Ve čtvrtečním Interview ČT24 proto jako jeden z přímých účastníků revolučních dní hodnotil pětadvacet let demokratického vývoje v České republice. Poukázal na chyby divokého kapitalismu, zavzpomínal na Havla a rýpl si do Zemana. Snad si prý Česko jednou zvolí dobrého prezidenta.

Pánek vzpomínal na chyby po listopadu ´89 a naivní studenty. Rýpl si i do Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šimon Pánek

„Já jsem měl pocit, že komunismus může trvat ještě roky,“ poznamenal hned v úvodu host pořadu. Když stál v čele protestů, neměl prý ani příliš strach z represí komunistického režimu. „Nepřipouštěl jsem si obavy,“ pokračoval. A to i přesto, že nebylo jasné, jak komunisté na protesty zareagují.

Komunisté se začali vzdávat moci

Komunisté už byli slabí, protože neměli podporu z Moskvy ani z okolních zemí. Odolávali proto jen krátce, až nakonec řekli: „Tady to máte.“ A začali se vzdávat moci. Prý si to jako student užíval, neboť věděl, že svou troškou přispívá k pádu komunistů. Na Havlovi už prý tehdy bylo znát, že cítil pocit zodpovědnosti za měnící se mocenské poměry.

„Marián Čalfa se v jednu chvíli rozhodl, že dá lidem maximum, aby si komunisté udrželi do budoucna dobrou pozici. To se nakonec v zásadě stalo a z dnešního pohledu se to jeví jako dobrý tah,“ poznamenal Pánek.

O přímé volbě prezidenta a opoziční smlouvě

Ve druhé polovině pořadu Pánek hovořil také o opoziční smlouvě a přímé volbě prezidenta. „První výsledky nebyly šťastné, ale věřím, že si Česká republika dříve či později zvolí dobrého prezidenta. Chybou podle jeho názoru bylo to, že tehdejší studenti dali novým elitám určitý bianco šek a považovali je za čisté. To bylo velmi naivní. A to i proto, že jsme o životě v demokracii mnoho nevěděli,“ pokračoval host pořadu. I tuto idealizaci přičítá k tíži komunistů, protože lidem neumožnili, aby cestováním po světě poznali i těžkosti demokracie.

U lidí prý bohužel převážil pocit, že nám stačí svoboda, bez právního rámce a odpovědnosti, což také byla chyba. Celé se to pak rozvinulo do jakéhosi divokého kapitalismu, jehož následky neseme i dnes. Za chybu pak považuje i uzavření tzv. opoziční smlouvy pánů Václava Klause a Miloše Zemana. „Opoziční smlouva velmi zkomplikovala vývoj v této zemi,“ prohlásil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…