Paní Clintonová, tímto poučováním voliče nezískáte. Rozbor americké debaty od českých politiků

27.09.2016 23:02

Amerikanista Miloš Calda a poslanci Jiří Mihola (KDU-ČSL) a Marek Černoch (Úsvit) v úterních Událostech, komentářích České televize zhodnotili první televizní debatu amerických prezidentských kandidátů Donalda Trumpa a Hillary Clintonové. Calda má za to, že Donaldu Trumpovi může uškodit ruský prezident Vladimir Putin. Clintonové zase škodí, že voliče hodně poučuje. Mihola posléze Američanům vynadal.

Paní Clintonová, tímto poučováním voliče nezískáte. Rozbor americké debaty od českých politiků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

Podle Caldy je pro Donalda Trumpa jistou nevýhodou, že se v politice dlouho nepohyboval. „Naproti tomu Hillary Clintonová je, nechci říct stará, ale dlouholetá politická harcovnice,“ otevřel odborník téma. Navzdory zkušenostem však udělala chybu. „Ona tam začala poučovat a přednášet,“ varoval dál Calda, podle něhož si touto cestou dáma nerozhodnuté voliče opravdu nezíská.

Trump mohl být mnohem ostřejší

Další věc je, že Američany zajímá, v jaké kondici bude jejich budoucí prezident, takže vrávorající Hillary Clintonová má problém. Ještě v 60. letech minulého století se prý požadovalo za nevhodné zmiňovat obrovské bolesti zad, jimiž trpěl prezident J. F. Kennedy. O dvacet let později už však média dopodrobna rozebírala možnost, že Ronald Reagan možná čelí rakovině tlustého střeva. Obrazovky byly plné snímků Reaganova tlustého střeva. Toto naznačuje, že zdraví kandidátů Američany opravdu zajímá.

Neměli bychom také zapomínat na to, že Trump a Clintonová mluví každý k jiné části Ameriky. V této debatě se na tom nic nezměnilo. Trump dál oslovoval své frustrované stoupence a Clintonová své. „Já se domnívám, že slabinou Donalda Trumpa mohou být pochvalné výroky na adresu Ruska a Vladimira Putina,“ uzavřel své vystoupení Calda s tím, že v USA žije mnoho lidí původem ze střední či východní Evropy, kteří si o Putinovi nemyslí nic moc dobrého.

Zpravodaj České televize Martin Řezníček, jenž také vstoupil do vysílání, se podivoval nad tím, že se Donald Trump při debatě držel hodně zpátky. „Když Clintonová Trumpovi vyčítala, že neplatí daně, tak on mohl třeba naprosto jednoduše říci: Podívej se, ty jsi dostala peníze jen za to, že jsi mluvila a mluvila. Já jsem tvrdě pracoval. Ale nic takového tam nezaznělo,“ kroutil hlavou Řezníček.

Tohle Američané nezvládli

Následně dostali slovo poslanci Mihola a Černoch. Podle Černocha by bylo i pro Česko výhodnější, kdyby se prezidentem stal Donald Trump. „Protože to je politik, který se nebojí říkat věci přímo,“ konstatoval Černoch, podle něhož si to dnešní doba žádá. Republikánský kandidát se vyjadřuje razantněji k uprchlické krizi, což potřebujeme. Naproti tomu Clintonová v minulosti podpořila bombardování bývalé Jugoslávie či Libye. „Takovýto politik nemá na tak významném politickém postu co dělat,“ zaznělo nekompromisně z úst Černocha.

Lidovec Mihola si posteskl, že se mu mezi Clintonovou a Trumpem špatně vybírá. Oba kandidáti mají řadu stinných stránek. „Podle mého to Američané v primárkách nezvládli úplně na výbornou,“ vyčinil občanům USA český zákonodárce. Ale když už si musí vybrat, hlasoval by pro Clintonovou. „Obávám se, že politika Donalda Trumpa může být přímo šílená, když poslouchám ty jeho projevy,“ varoval. Clintonová představuje určitou kontinuitu současné politiky, takže víme, co od ní můžeme čekat. U Trumpa to nevíme.  

Černoch se však Trumpa zastal. Je to politik, který zdůrazňuje, že by se NATO mělo vrátit k obranné politice, kterou prosazovalo dřív. Dnes je prý NATO útočné. „NATO je agresivnější, cpe se tam, kde nemá co dělat a neřeší situaci v Sýrii nebo v Libyi,“ zaznělo z úst poslance Úsvitu. Mihola s kolegou kategoricky nesouhlasil. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…