Paní Marksová rozjela neziskovku s odsouzeným podvodníkem. Zahučelo čtrnáct milionů

26.05.2018 7:29

Dnešní vydání MF Dnes píše o neziskovce nazvané Místní sociální služby. Tato nezisková organizace, jejíž záměr zaštítila i Michaela Marksová (ČSSD), měla školit nezaměstnané jako pečovatele o staré a nemohoucí.

Paní Marksová rozjela neziskovku s odsouzeným podvodníkem. Zahučelo čtrnáct milionů
Foto: Vít Hassan
Popisek: Michaela Marksová v Lidovém domě

Bohulibý záměr měl financovat mimo jiné stát svými dotacemi. Marksová zasedla v roce 2013 ve správní radě neziskovky, a to spolu s Martinem Zemanem. Mužem, jenž už dříve dostal podmínku za zpronevěru. Místní sociální služby dostaly poté například finanční injekci od jihomoravského úřadu práce, kdy získaly více než 18 miionů korun dotací. 

Projekt však neskončil dobře. V loňském roce dostal Zeman pětiletý trest od brněnského krajského soudu. Měl se dopustit dotačního podvodu. 14 milionů totiž zmizelo v nenávratnu. A podpis pod rozpočtem organizace měla mít i Marksová. Ta v celé kauze vystupuje ale jen jako svědek.

„Vykonávala jsem tam zcela dobrovolnou symbolickou funkci bez nároku na korunu odměny, nikdy jsem se neúčastnila žádné konkrétní práce. Projekt jsem vždy považovala za dobrý, ale jak je vidět, mýlila jsem se,“ uvedla Marksová, jež z projektu odešla krátce poté, co se stala ministryní práce. To znamená v roce 2014. 

Kromě 14 milionů ještě finanční úřad vymáhá dvacetimilionovou pokutu za porušení podmínek dotací. 

„Milionové subvence úřad práce totiž poskytl pod podmínkou toho, že za ně neziskovka nakoupí 97 aut, která pak budou sloužit vyškoleným ošetřovatelům. Na nákup vozů ve skutečnosti šel jen zlomek peněz. Většinu z aut totiž Místní sociální služby pořídily na úvěr. Miliony korun tak následně odtekly neznámo kam,“ píše MF Dnes a zmiňuje i obhajobu Zemana, který tvrdí, že finance použil na nezbytný provoz spolku.  

Zeman si kromě spolku ale založil ještě firmu s ručením omezením, jež neziskovce poskytovala služby. Zeman mimo jiné sám se sebou uzavřel smlouvu na pronájem místností, zajišťování techniky nebo školení. 

Celý Zemanův plán byl přitom od začátku pochybný. Jihomoravští ošetřovatelé totiž proti tomu protestovai s tím, že v kraji již hustá síť pečovatelů existuje. Záměr Zemana udělat ošetřovatele hned z devíti stovek nezaměstnaných v Jihomoravském kraji se sedmdesátimilionovou dotací jim tak přišel zbytečný, či spíše nebezpečný pro tehdejší stávající pečovatele. Aby byl projekt reálný, muselo by totiž o práci přijít všech šest stovek současných pečovatelů. Nebo by počet klientů musel okamžitě narůst o 165 procent.  

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce nyní po Zemanovi vymáhat zpátky vyplacené dotace. „Jestli Zeman skutečně stráví roky ve vězení, by podle odvolacího Vrchního soudu v Olomouci mělo být jasné už za několik týdnů,“ dodává MF Dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…