Paní kancléřko, tohle asi nezvládneme. Zpráva o migrantech s rysy hororu

03.12.2016 19:34

Přes neustálé ujišťování německé kancléřky, že země přísun více než milionu uprchlíku zvládne, se reálná situace natolik optimisticky nejeví. Ani úřady v hlavním městě nejsou podle lidskoprávních organizaci schopné zajistit migrantům důstojné životní podmínky.

Paní kancléřko, tohle asi nezvládneme. Zpráva o migrantech s rysy hororu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Čekající na oběd

Jak referuje berlínský deník Der Tagesspiegel, situace je dle zástupců jednotlivých lidskoprávních organizací natolik závažná, že se rozhodli o této problematice informovat politiky a Spolkový úřad pro záležitosti uprchlíků (LAF). V otevřeném dopise se mimo jiné píše, že jen v samotném Berlíně žije přibližně 3000 migrantů stále v provizorních ubytovnách, jako jsou školní tělocvičny nebo sportovní haly. Obzvlášť kritická situace je údajně ve čtvrti Pankow, kde žije v policejní sportovní hale 90 lidí.

Mnozí ze zdejších obyvatel žijí v hale již více než rok a jejich stěhování do kontejnerového městečka bylo aktuálně opět odloženo. „Lidé oscilují mezi agresivními a depresivními náladami. Jsou psychicky na dně a někteří již ani nejsou schopni ráno vstát z postele. V hale vládne neuvěřitelný hluk, a to nikoli jen přes den, ale i v noci, kdy chtějí všichni spát. Když se migranti dozvěděli, že zde budou muset strávit další zimu, hrozila další eskalace napětí.“

Celý text v němčině najdete ZDE.

Kritici životních podmínek uprchlíků v Berlíně zatím dosáhli aspoň toho, že se přímo na místo přijeli podívat úředníci z LAF společně s novým starostou. „Konečně s nimi někdo hovořil a mohl se jim omluvit za nekonečné průtahy,“ cituje deník aktivistku Birgit Geist s tím, že situace je neúnosná především pro rodiny, které tvoří přibližně polovinu ze zdejších dočasných obyvatel. „Jedna afghánská rodina zde žije i se svým sedmnáctiměsíčním dítětem více než rok,“ říká Geist.

V hale se navíc nachází celkem třicet dětí, ale největší problémy jsou podle Geist se sanitárním vybavením. „Například pro ženy tady byla jen jedna toaleta a pro muže tři. Stejně tak je nevyhovující počet sprch a umýváren. Když chcete provést po probuzení ranní hygienu, musíte často čekat i hodinu či dvě, než na vás přijde řada. Problémy jsou i s často poruchovými pračkami, které nejsou z tohoto důvodu k dispozici i několik týdnů,“ líčí Geist.

Životní podmínky migrantů jsou podle autorů dopisu znepojivé i v dalších tělocvičnách a sportovních halách berlínské čtvrtí Pankow. Právě v policejní sportovní hale v ulici Wackenbergstraße je však stav ubytování naprosto nejhorší. „Po setkání s úředníky a starostou doufají migranti, že se jejich situace v dohledné době zlepší. Očekávat nějaké razantní změny v nejbližších dnech však bohužel nejspíš nelze,“ uzavírá deník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…