Paní ministryně Válková, nemáte chuť s tím praštit? Zde je odpověď

18.06.2014 8:51

Premiér a šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka dal ministryni spravedlnosti Heleně Válkové (za ANO) poslední šanci na to, aby po sporech se svými náměstky ukázala, že je schopna resort řídit. Ačkoli se šéfka justice potýká s problémy, odpovídala v úterý v pozdních večerních hodinách čtenářům ParlamentníchListů.cz na jejich dotazy.

Paní ministryně Válková, nemáte chuť s tím praštit? Zde je odpověď
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Hned první a poněkud uštěpačný dotaz od uživatele ParlamentníchListů.cz vystupujícího pod přezdívkou „středopravicový volič" narážel na spory ministryně se svými náměstky.

„Stále jste propírána médii, a to ne zrovna pozitivně. Nemáte nutkání tak s ministrováním praštit? Jak se říká lepší pozdě nežli později. Určitě jste vzdělaná v oboru, ale to ještě neznamená, že jste dobrý manažer a dokážete řídit ministerstvo," napsal čtenář.

Ministryně Válková se ovšem dotazem nenechala rozhodit a ve večerních hodinách odpověděla s chladnou hlavou: „Dobrý večer, děkuji, jsem ale také bojovnice, když se jedná o správnou věc."

Celé znění dotazu čtenáře a odpovědi ministryně zde.

Většina soudů pracuje dobře, ale...

Hned dva čtenáři si všimli prohlášení Válkové o tom, že české soudy pracují dobře a nedá se říct, že by s ním zrovna souhlasili. „Jaké soudy máte na mysli, že pracují dobře, tohle není právní stát, tohle je odporná korupční džungle!!! Kdy s tím začnete něco dělat a přestanete jen brát prachy za nic???" ptá se ostře čtenář nebo čtenářka s přezdívkou JayneS. Otázku doplňuje o osobní zkušenost, kdy údajně „podvodník exekutor" rodinu tohoto uživatele připravil o dům a „úplatný soudce" prý ztratil spis.

„Dobrý den, určitě nesdílím názor, že všechny soudy pracují bezchybně. Z pozice ministryně spravedlnosti i dříve z pozice profesorky trestního práva, která práci justice dlouhodobě sleduje, je mi známa řada excesů soudní moci. Máte-li nějaké podezření ze selhání konkrétního soudce, obraťte se prosím i s příslušnými dokumenty na Ministerstvo spravedlnosti," odpověděla šéfka justice.

Celé znění dotazu čtenáře a odpovědi ministryně zde.

Toto téma je předmětem příspěvku i dalšího uživatele serveru ParlamentníListy.cz Bohuslava Rosendorfa. „Nedávno jste řekla, že soudy pracují dobře. Já tvrdím, že nejenže nepracují dobře, ale že nepracují vůbec . Před víc než dvěma roky jsme dávali žalobu k Městskému soudu v Brně a za tu dobu jsem po deseti měsících dostal od soudu jeden dopis, ve kterém nám oznámili, že neuznávají našeho soudního znalce. Napsat dopis o deseti řádcích trvalo soudu DESET MĚSÍCŮ. A od té doby se zase nic neděje. Už to bude zase rok. Jestli to je dobrá práce, tak vy vůbec nevíte, co to práce je a nemáte na svém místě co dělat," napsal rozhořčeně.

První část odpovědi ministryně zní stejně jako v předchozím případě. Dodala ale odstavec ujišťující o tom, že odborná komise pracuje na novém zákonu o soudních znalcích. Čtenáři rovněž doporučila obrátit se v případě podezření na selhání konkrétního soudce na Ministerstvo spravedlnosti.

Celé znění dotazu čtenáře a odpovědi ministryně zde.

Ministryně Válková se dočkala i uznání

Čtenářka MichaelaW ministryni pochválila za to, že navrhla zákony, které by měly vést k úpravě vymáhání dluhů, k omezení „výdajů" exekutorů nebo ke zkrácení doby od rozsudku do exekuce, aby exekutoři neměli možnost navyšovat své náklady.

„Dobrý den, moc děkuji za podporu. Změna právní úpravy omezení nákladů řízení při vymáhání bagatelních dluhů je rozhodně na místě. Prvním krokem je aktualizace advokátního tarifu, aby advokáti, kteří bagatelní pohledávky vymáhají, neměli nepřiměřené odměny a v důsledku toho lidem náklady na exekuce nestoupaly. Současný stav považuji opravdu za nemravný," napsala v reakci Helena Válková.

Celé znění dotazu čtenáře a odpovědi ministryně zde.

Rozzlobený dotaz čtenářky milimili vyšel podle Válkové z nedorozumění. Uživatelka reaguje na článek, který informuje o návrhu poslanců na upravení exekuce společného jmění manželů. Zatímco milimili se domnívá, že se Válková podepsala pod návrh, který umožní, aby ženy platily dluhy za své bývalé manžele, šéfka justice ji ujišťuje, že je tomu právě naopak.

„Dobrý den, asi jste špatné předmětný článek pochopila. Účelem vyškrtnutí tohoto ustanovení je právě naopak zabránit nespravedlivému postihování majetků manžela, který s dluhy nemá nic společného, a naopak svůj majetek ze společného jmění manželů vyňal," odvětila Helena Válková.

Celé znění dotazu čtenáře a odpovědi ministryně zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…