Paní ministryně, netrpíte poškozením mozku, ptal se čtenář Valachové. Zde je její vyjádření

15.03.2017 17:53

Na několik dotazů, které se nashromáždily na jejím profilu na serveru ParlamentníListy.cz, odpověděla v poslední době ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Paní ministryně, netrpíte poškozením mozku, ptal se čtenář Valachové. Zde je její vyjádření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miniistryně školství Kateřina Valachová

„Paní ministryně, potvrďte prosím, že netrpíte závažnou duševní poruchou, ev. jiným poškozením mozku (myšleno zdravotně). Reaguji na postoj ministerstva k básni J. Žáčka. Pokud ne, neměla by být vyřazena např. říkanka ‚máma mele maso‘? Vzbuzuje to totiž dojem, že ženy jsou předurčeny k vaření,“ napsal čtenář. Ministryně poděkovala za starost o její duševní zdraví. „Nemám pocit, že by bylo něco v nepořádku,“ prohlásila.

Co se týká postoje k oné básničce, je ministryně jednoznačně pro práva žen v tom smyslu, že jsme si všichni rovni. „Zároveň nepovažuji jednu stranu slabikáře za bojiště, kde se právě tato věc má rozhodnout. V podstatě se nám sem vrací starý spor, který se vedl již mnohokrát. Je Kupec benátský antisemitská hra? A Othello rasistické drama? Máme číst Plechový bubínek a jak ho máme číst, když Günter Grass měl minulost, jakou měl, a navíc některé jeho postoje nevzbuzují úplně pocit, že by se s nimi vyrovnal ‚politicky korektním‘ způsobem? Co si myslet o některých názorech Winstona Churchilla o ‚bílém muži‘ a vyvinutějších rasách, a to už ani nemluvím o jeho vyjadřování o ženách. Takto bychom mohli pokračovat hodně dlouho.

Nicméně pokud by Jiří Žáček napsal, že holky mají mít děti, protože na nic jiného nejsou dobré, že mají vařit a prát a jinak mlčet, tak bych ten spor nejen chápala, ale osobně bych se do něj vložila. Ale nic takového, ani vzdáleně, v té básničce není. A já to tam odmítám hledat za každou cenu,“ odpověděla Valachová a pokračovala: „Dokonce bych vcelku uměla udělat opačnou interpretaci, protože pokud jsou tady maminky, ‚aby náš svět byl v pořádku‘, neříká to něco ‚politicky nekorektního‘ na téma tatínkové? A že ‚holky‘ budou ‚maminky‘ (když budou chtít)? No, s tím asi těžko někdo něco udělá, že? Tak to příroda nebo Bůh (ať si každý vybere) prostě zařídila či zařídil.“

Místem sporu o rovná práva by podle Valachové nemělo být deset veršů ve slabikáři. „Ostatně – mně osobně se ta básnička líbí a doufám, že mi ji někdy moje dcera, nyní prvňačka, někdy řekne. Jako ženy máme ostatně jiné starosti. Bavme se o platové nerovnosti mezi muži a ženami. To je problém a je skutečný. Tím pro mne ‚kauza‘ básně Maminka od Jiřího Žáčka končí,“ dodala ministryně.

„Je cílem Vaší práce plnění smlouvy ‚Agenda 2030‘, aby úroveň vzdělání klesala a všichni byli pouze průměrní? To bude totiž jediný výsledek slavné inkluze,“ napsal další čtenář. „Cílem takzvané inkluze je především vytvoření podmínek vhodných pro podporu žáků s lehkými a ve standardní základní škole zvládnutelnými zdravotními problémy a zároveň pro podporu žáků mimořádně nadaných, kteří svým potenciálem přesahují obvyklé možnosti. Bohužel se v jistých neustále se opakujících mediálních zkratkách tento princip poněkud ztrácí,“ odpověděla Valachová s tím, že více si o tom mohou čtenáři přečíst na jejím blogu na serveru iDNES.cz.

Další čtenář položil ministryni poněkud provokativní dotaz: „Nemyslíte, že byste kvůli multikulti ve školách měla okamžitě odejít?“ „Nemyslím. Nehodlám. Nevěřte všemu, co čtete na Facebooku, často to jsou nesmysly. Více k této věci jsem napsala na mém blogu,“ odkázala politička opět na svůj blog na serveru iDNES.cz.

Celé znění otázek a odpovědí najdete ZDE.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…