Paní ministryně, vy vyhrožujete ministru Babišovi. Moravec žasl

25.09.2016 14:18

Ohledně alimentů, zálohového výživného, zvýšení příspěvků na dítě či penzích diskutovaly v pořadu Otázky Václava Moravce České televize ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) a poslankyně Markéta Adamová (TOP 09).

Paní ministryně, vy vyhrožujete ministru Babišovi. Moravec žasl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Marksová své vystoupení zahájila kritikou ministerstva spravedlnosti, které podle jejího názoru nefunguje součinně s jejím resortem, a to především ve vymáhání alimentů od neplatičů. Její slova podpořila i Adamová.

„Vymáhání alimentů by primárně mělo být řešeno na ministerstvu spravedlnosti. Pokud v tomto případě je jasné, že selhává, mělo by začít něco dělat. Například rychlejšími soudními procesy,“ zmínila Adamová. Zálohové výživné by nezaváděla, neboť podle jejího názoru jde jen o další sociální dávku. A těch prý máme dostatek. 

„Ten systém pro samoživitelky rozhodně nestačí,“ oponovala však Marksová. Podle svých slov se neustále snaží apelovat na ministra spravedlnosti, například v otázce možných soudních exekucí na neplatiče, avšak marně. Exekuce jsou podle všeho nejefektivnější cestou, jak alimenty získat. „Těch cest je vždy více, a určitě je dobré vybírat pro tu konkrétní životní situaci tu nejlepší,“ dodala Adamová s tím, že nejlépe se osvědčilo odebírání řidičských průkazů.

„Měli bychom se však také zaměřit na prevenci. U soudů lidé často perou špinavé prádlo, často dochází k dehonestujícím otázkám, na zájem dítěte se nebere ohled. Celé té věci to pak rozhodně nepomáhá,“ řekla topkařská poslankyně.

Marksová by velmi ráda viděla reformu soudnictví. „Nemáme ani soudy, které by se opatrovnickým kauzám věnovaly,“ posteskla si ministryně. Podle ní však v této otázce musí být shoda nejen napříč politickým spektrem, ale i napříč vládami, neboť toto nejde vyřešit během čtyřletého období. 

Adamová následně přislíbila, že podpoří návrh komunistů i sociálních demokratů ohledně možnosti zabavovat řidičské průkazy i neplatičům výživného na dítě starší 19 let. Hranice by se měla zvýšit na 26 let. 

Řeč přišla i na penze. Současná Sobotkova vláda o navyšování důchodů bude hovořit ještě jednou, a to příští rok. „To možná bude pan ministr financí opatrnější v tom, co říká na veřejnosti,“ řekla k navýšení důchodů o 300 korun Marksová. Podle Adamové jde o navyšování důchodů nad povinný rámec, a to v souvislosti s volbami. „Nesmíme se dívat pouze z roku na rok, musíme se ale dívat na státní rozpočet s nějakým výhledem. A výhled je nelichotivý. V současné době jsou sice dobré časy, ale ty nebudou trvat věčně. Naše vláda nespoří,“ zkritizovala Adamová.

Marksová následně podotkla také to, aby bezdětní přispívali na penze víc než lidé s větším počtem dětí. „Pokud zvýšíme odvody, snižujeme konkurenceschopnost a škrtíme ekonomiku,“ řekla Adamová, což Marksovou rozlítilo a došlo k hádce. „Systém nebude řešen tak, aby byl funkční,“ dodala Adamová. Počet seniorů podle Adamové roste. „Celý systém bychom neřešili pouze tak, že bychom zastropovali věk odchodu do důchodu,“ podotkla také. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…