Paní redaktorko, bez problémů. Michal Hašek o Nočních vlcích i jižní Moravě

18.05.2016 17:58

Hostem dnešních Dvaceti minut Radiožurnálu byl hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Mluvil o katastrofálním počasí, které stihlo české zemědělce, a možných řešeních jejich situace, řeč však přišla i na jeho focení se s Nočními vlky v Brně.

Paní redaktorko, bez problémů. Michal Hašek o Nočních vlcích i jižní Moravě
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Jihomoravský hejtman Michal Hašek

My budeme chtít systémovější opatření,“ řekl Hašek o možné pomoci vinařům, které stihla katastrofální neúroda. „Jednou z těch variant je například několikaletý odklad splátek,“ dodal s tím, že se tím budou zabývat i zástupci Svazu vinařů a Agrární komory. Dodal však, že je velmi těžké se připravit na neduhy počasí a zemědělství je na něm dost závislé.

Problém počasí však postihl nejen vinaře, ale i ovocnáře, kterým hrozí, že o svoje živobytí přijdou úplně, jelikož je nahradí jiní dodavatelé.

„Stát bude muset nastavit nájemní smlouvy vůči ovocnářům, vinařům,“ řekl jako jedno z možných řešeních zemědělské krize Hašek a dodal, že „jestli má tento stát do budoucna existovat a fungovat“, musíme být potravinářsky soběstační, a proto potřebujeme mít vlastní, plně funkční zemědělství.

Práce českých zemědělců je podle něj omezována byrokratickým systémem Evropské unie, a pokud by nebyla, je naše zemědělství na světové úrovni.

„V globálu není na Moravě žádná krize,“ řekl o situaci ve zdravotnictví. Zmínil také možnost motivačních programů pro lékaře a zdravotní sestry, které by mohly přispět k řešení a zlepšení situace.

Celý pořad zde.

„Jihomoravský kraj nesedí s rukama v klíně,“ prohlásil Hašek a dodal, že pracuje i na plánech územního rozvoje. „Do voleb, do osmého října, bychom rádi projednali finální verzi tohoto dokumentu,“ dodal.

„Bude to znamenat, že snažit se teď bude muset ministr Ťok,“ vyvodil jeden z důsledků vydání zásad uzemního rozvoje pro existenci dálnice u Brna.

O pocitové mapě v centru Brna nic neví, zato Hašek ví, že v Brně probíhá krize na magistrátu, sám se do ní však vměšovat nehodlá. „Já respektuji, že minulé komunální volby znamenaly změnu,“ podotkl hejtman a dodal, že vyřešit krizi je plně v rukou současných členů magistrátu.

„Paní redaktorko, bez problémů,“ řekl Hašek na otázku, zda by se opět nechal vyfotit s Nočními vlky, a zmínil, že stejně tak se s nimi fotili kdysi předseda ODS Fiala či současný ministr kultury Daniel Herman, který údajně jen tvrdí, že si to nepamatuje. Podle něj se kauza Nočních vlků začala propírat kvůli tomu, že v ten samý den padlo OKD.

„Já jsem jako dítě zažil i dobu, kdy bylo správné všechno sovětské a špatné všechno americké,“ řekl Hašek s tím, že mu přijde, že jdeme jen z extrému do extrému, a jemu předně nešlo o Noční vlky, nýbrž o uctění památky padlých vojáků. Zda je šéf Nočních vlků na nějakém sankčním seznamu, je mu jedno. Pokud prošel policejní kontrolou na schengenské hranici, nemá s tím absolutně žádný problém.

„Paní redaktorko, já nemám po kapsách seznamy,“ řekl Hašek a dodal, že se nebude ptát lidí, zda jsou na takovém a takovém seznamu, a nezačne ani po konci pořadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…