Paní redaktorko, kdybyste se podívala do těch čísel..., zpražil pracovnici ČT Babišův poradce a makroekonom Ungerman, když mu tvrdila, že bude líp

27.02.2015 17:28

Jaroslav Ungerman, makroekonom Českomoravské komory odborových svazů a muž, který v ekonomických otázkách radí například ministru financí Andreji Babišovi, okomentoval ve vysílání ČT24 nejnovější výsledky české ekonomiky. Makroekonom rozhodně odmítl nadšení moderátorky ze zveřejněných čísel a upozornil na řadu problémů, které nám hrozí.

Paní redaktorko, kdybyste se podívala do těch čísel..., zpražil pracovnici ČT Babišův poradce a makroekonom Ungerman, když mu tvrdila, že bude líp
Foto: ČT
Popisek: Jaroslav Ungerman

HDP měl ve čtvrtém čtvrtletí roku 2014 růst o dvě procenta, což je o plných 1,5 procenta více, než kolik se očekávalo. Ungerman však prý s odborářskými ekonomy odhadoval ještě více. "Ta čísla podle nás byla ještě vyšší, tak 2,4 nebo 2,5,“ prozradil.

Především ale odmítá přikládat číslům větší význam. "Zatím to jsou jen takové novinářské obraty. Zda se skutečně ekonomice daří, se ukáže až za několik měsíců,“ upozorňuje odborářský expert.

"Kdybyste se podívala do posledních konjunkturálních čísel Českého statistického úřadu, která vyšla tento týden, tak tam jsou očekávání lidí ohledně dalšího vývoje ekonomiky horší, než byla v lednu,“ upozornil redaktorku. Ekonomická veřejnost podle něj vnímá, že české hospodářství zdaleka není v tak dobrém stavu, jak to podle některých statistik může vypadat.

Redaktorka jej následně požádala o vysvětlení, co znamená fakt, že podnikatelé mají očekávaní spíše klesající, zatímco odhady dalšího ekonomického vývoje ze strany Ministerstva financí i statistiků jsou mnohem pozitivnější.

Podle Ungermana je to celkem jednoduché. "Uvědomte si, že Ministerstvo financí dělá své predikce někdy v období prázdnin. Takže to jsou údaje někde z července nebo ze srpna, a v té době byla trochu lepší nálada. A pak přišly takové věci, jako že se rozhořel konflikt na Ukrajině, a to samozřejmě i českou ekonomiku poznamenalo negativně,“ upozornil. Sice prý se samotnou Ukrajinou máme minimální obchod, ale ukrajinské události poznamenávají celou eurozónu, se kterou máme 85 procent našeho zahraničního obchodu.

„Víte, paní redaktorko, kdybyste se podívala do těch čísel, tak ta spotřeba domácností rostla o 1,7 procenta, tedy ještě pomaleji než celkový HDP. To, co pomáhalo v loňském roce, jsou investice - ty rostly asi o tři a půl, nebo dokonce 3,7 procenta,“ upozornil Babišův odborářský poradce. To je podle něj klíčový ukazatel.

Ungerman také očekává, že příjmy rozpočtu budou letos mnohem lepší než v příštím roce, i když první dva měsíce ukazují určitý pokles v příjmech z DPH.

Další dotaz směřoval na požadavky odborů, které samozřejmě budou příznivým vývojem ekonomiky v loňském roce ovlivněny. Ungerman především ocenil zvýšení platů v rozpočtové sféře, tedy u státních zaměstnanců. "Pokud jde o podnikatelskou sféru, tam ten nárůst nebude tak velký,“ varoval. Upozornil, že v prvních dvou měsících například ještě více vzrostla nezaměstnanost, což se určitě promítne do kolektivního vyjednávání. "V některých oborech ten růst v příštím roce prostě bude nula,“ tuší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…