Páni soudci, vaše platy povedou k napětí ve společnosti, říká Veleba a děkuje šéfovi NKÚ

18.02.2015 10:01

Senátor a předseda Strany práv občanů Jan Veleba na svém profilu na ParlamentníchListech.cz chválí prezidenta NKÚ Miloslava Kalu za to, že podá žalobu na stát za rozhodnutí Ústavního soudu o platech soudců. Geometrickou řadou rostoucí platy soudců prý podle Veleby povedou k sociálnímu napětí ve společnosti. Naše země tak podle něj spěje k “justičnímu státu“.

Páni soudci, vaše platy povedou k napětí ve společnosti, říká Veleba a děkuje šéfovi NKÚ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPO Jan Veleba

Kala podle vyjádření senátora Veleby jako jediný dokázal veřejně ukázat na absurditu, kdy se budou soudcům nejen zpětně dorovnávat platy a stát tak přijde o více než 1 miliardu korun, ale rozhodnutím Ústavního soudu se zvyšují platy soudců na trojnásobek průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře.

„Platy soudců tak porostou geometrickou řadou, což přece není normální, aby v budoucnu nastupující soudce začínal na více než sto tisíci korunách měsíčně a plat učitele, jehož poslání je z hlediska společnosti a vývoje mladé generace podle mne ještě důležitější, se pohyboval ani ne na třetině, tedy na třiceti tisících,“ píše dále Veleba.

Článek Jana Veleby ZDE

Když bude nový ministr Pelikán platy soudců obhajovat,  Veleba připouští, že začne uvažovat o skutečné pravdivosti výroku bývalé ministryně spravedlnosti Marie Benešové o justiční mafii. Pelikán tak podle senátora mimoděk potvrdí, co se už delší dobu šušká. „Že naše země spěje k justičnímu státu. Že je to přehnané? Ale kdeže! Ukažte mně zemi, ve které přes tisíc soudců zažaluje vlastní stát. Taková země neexistuje a ti, kdo takto konají, si nezaslouží úctu a vážnost. A bez těchto dvou atributů, s minusovým veřejným míněním, nemůže práce soudců přinést dobré výsledky. K měřítkům elity totiž nepatří jenom vysoké platy, ale především morální kvality,“ píše dále Veleba.

„Pokud budou páni soudci i nadále postupovat podle hesla ‚soudci sobě‘ a dál dráždit svými neomalenými výroky a činy většinu společnosti, pak jejich nenasytnost hrozí vážnou společensko-politickou krizí,“ upozorňuje na svém profilu senátor Jan Veleba.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…