Paní učitelka jede s dětmi na výlet do Paříže, tak by měla dostat francouzský plat. Užasnete, co v EU zase vymysleli

27.10.2017 7:46

Všechny členské státy Evropské unie se mohou spolehnout na to, že pro ně platí stejná pravidla o volném pohybu kapitálu, osob, zboží i služeb. Ale jak upozorňuje páteční MF Dnes, i na společném trhu musí Češi počítat s tím, že narazí na podmínky, které musí v té či oné členské zemi dodržovat. Pokud je nedodrží, mohou dostat pokutu, která je zlikviduje.

Paní učitelka jede s dětmi na výlet do Paříže, tak by měla dostat francouzský plat. Užasnete, co v EU zase vymysleli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Evropská unie je společenství zaručující na svém území volný pohyb osob, zboží, kapitálu i služeb. Jenže každá země si může stanovit svá vnitřní pravidla, která tento volný pohyb do jisté míry omezují. Využívají jich Rakousko, Francie či Německo. Ve Spolkové republice Německo například musíte počítat s tím, že paní učitelka, která doprovází žáky na výletě, by měla během pobytu na území našich západních sousedů dostávat alespoň tamní minimální mzdu, která je oproti té české neskonale vyšší. Činí necelých 9 euro na hodinu, v přepočtu přibližně 229 korun.

Celý problém má ovšem ještě jeden rozměr. Paní učitelka by ji možná měla dostávat, ale možná také ne. Vedou se spory o to, zda má učitelka, která doprovází žáky na školním výletě, status vyslaného zahraničního pracovníka – a pak se na ni příslušná ustanovení vztahují; nebo mezi vyslané pracovníky nepatří, a pak se těmito pravidly řídit nemusí. Každá země to interpretuje trochu jinak. Pokuty, které zaměstnavateli hrozí, když příslušná pravidla jiného státu EU poruší, přitom mohou být opravdu astronomické.  

„Sankce za porušení povinností jsou vysoké prakticky ve všech zemích EU. Pohybují se od tisíců do desítek tisíc eur. Mezi nejpřísnější státy patří Francie a Rakousko, které dávají vysoké pokuty v podstatě automaticky i při pouhých formálních nedostatcích, například při chybě v dokumentaci,“ píše deník.

Problém to představuje především pro malé a střední firmy, které poskytují své služby v zahraničí jen nárazově a neznají tamní pravidla. Malá truhlářská firma z jihu Čech se nedávno přesvědčila o tom, že stačí byť jen formální pochybení a rakouské úřady napaří „hříšníkovi“ poutu ve výši 12 tisíc eur, tedy asi 307 tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…