Panika, Titanic, katastrofa a politická smrt. Špinavé prádlo na veřejnosti. Předáků ČSSD jsme se ptali, zda by měl Bohuslav Sobotka zůstat volebním lídrem...

13.06.2017 18:07

S ohledem na klesající preference ČSSD se v médiích (například Právo) píše o tom, že by volebním lídrem neměl být Bohuslav Sobotka, ale někdo jiný (například Lubomír Zaorálek) a Sobotka by dovládl jako premiér.

Panika, Titanic, katastrofa a politická smrt. Špinavé prádlo na veřejnosti. Předáků ČSSD jsme se ptali, zda by měl Bohuslav Sobotka zůstat volebním lídrem...
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na volebním sjezdu v Brně

Možná se zrodí triumvirát, který se pokusí ČSSD znovu postavit na nohy. Bohuslav Sobotka bude premiérem, faktickým lídrem strany bude dnešní statutární místopředseda ČSSD Milan Chovanec a volebním lídrem bude stávající ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

„Myslím, že se dohodli na Zaorálkovi. Jakým mechanismem to chtějí udělat, to nevím,“ prozradil zdroj serveru Novinky.cz.

Anketa

Kdo by měl být volebním lídrem ČSSD?

3%
hlasovalo: 10971 lidí

Je třeba skoncovat s poraženeckou náladou

ParlamentníListy.cz oslovily poslance, senátory, europoslance i členy ÚVV strany s dotazem, zda by souhlasili s tím, aby Sobotka nebyl volebním lídrem, a kdo by měl být případně místo něho. Bohužel, mnoho sociálních demokratů neodpovědělo, což také lecos napovídá. Může to vypovídat o tom, že většina členů čeká, „jak to dopadne“. Nicméně většina z těch, kteří reagovali, říká, že by Sobotka měl zůstat volebním lídrem.

Přímo místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka jsme se zeptali, zda by byl ochoten v zájmu ČSSD se stát volebním lídrem strany. Na dotaz neodpověděl.

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa nesouhlasí s tím, aby Sobotka nebyl volebním lídrem. „Nevidím důvod. Podle mého názoru by to sociální demokracii nepomohlo. Je třeba udělat důkladnou analýzu příčin dlouhodobého poklesu preferencí. Z této analýzy se poučit a upravit předvolební taktiku. Je třeba skoncovat s poraženeckou náladou a přestat prát špinavé prádlo před veřejností. A hlavně konečně začít vysvětlovat úspěchy této vlády, za nimiž z 80 procent stojí práce a aktivita ČSSD,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda poslaneckého klubu Antonín Seďa.

„Sociální demokracie musí být hlavně před volbami srozumitelná pro veřejnost a nesmí postupovat metodou ‚pokus–omyl‘. Červen je opravdu poslední měsíc, kdy lze učinit zásadní kroky. Sám za sebe věřím, že ať to dopadne jakkoliv, že se vedení i členové nebudou nijak vzájemně vymezovat a za řešení se jednotně postaví. To, co se ještě před rokem zdálo nepředstavitelné, je nyní realitou. Deset procent není pravda výsledek, který bych vnímal jako dobrý. Naopak, naším cílem by měla být alespoň obhajoba čísel z roku 2013. Nedojde-li ale k uklidnění situace a jasnému řešení, pak jenom upozorňuji, že deset procent je katastrofa, pět procent je politická smrt. Věřím ovšem, že trojice Sobotka, Chovanec, Zaorálek se domluví a výsledek na podzim bude uspokojivý. Ostatně proto jsme je na sjezdu podpořili,“ vyjádřil se pro ParlamentníListy.cz hejtman Pardubického kraje a člen ÚVV ČSSD Martin Netolický.

Jen velmi závažný osobní důvod opravňuje k dezerci

„Bohuslav Sobotka dostal v březnu na sjezdu silný mandát. Řekl si o něj kandidaturou a odpovědnost přijal. Jen velmi závažný osobní důvod opravňuje k dezerci,“ říká poslanec Stanislav Huml.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

„Bohuslav Sobotka je řádně zvoleným předsedou ČSSD. Z toho logicky vyplývá, že by měl být volebním lídrem. Nikoho jiného si neumím představit. To, že údajně klesají preference, je nepříjemné, ale já tomu nevěřím. Myslím, že vše zlé a nepříjemné je i k něčemu dobré. V těchto situacích se vždy pozná, kdo je kdo. Kdo myslel vždy jen na sebe, a kdo ne,“ míní poslanec ČSSD Ladislav Šincl.

„Asi ode mě tuto odpověď nebudete čekat, ale pokud byl Bohuslav Sobotka zvolen předsedou na sjezdu, tak už by měl zůstat lídrem do voleb. Před sjezdem řada členů sociální demokracie doporučovala rozdělit pozici předsedy strany a premiéra. Samozřejmě za předpokladu, že by s tím pan premiér souhlasil. To se nestalo. Pan předseda chtěl pokračovat se svým týmem a dostal důvěru na sjezdu. Proto teď úvahám na změny nerozumím,“ uvedl poslanec ČSSD Adam Rykala, jehož předsednictvo ČSSD vyškrtlo z kandidátky do sněmovních voleb.

„Někteří kolegové mi říkají, že plujeme na Titanicu. Na horní palubě zřejmě nastala panika. Ale pokud by teď z Titanicu vyhodili kapitána, tak to tu loď na hladině neudrží. Sociální demokracie musí projít vnitřní reformou. Do vedení strany se musí dostat noví lidé bez škraloupu z minulosti. Voliči přestali sociální demokracii rozumět a věřit. Potřebujeme čas na to, abychom získali zpět důvěru občanů. Změny jsme chtěli nastartovat na sjezdu. Dokonce řada z nás za to byla potrestána vyškrtnutím z kandidátky. Ale házet teď kapitána přes palubu nebo dokonce čekat, že vyskočí z lodi sám. Toto já podporovat nemůžu a nebudu,“ dodal Rykala.

Není možné panikařit po dvou třech průzkumech

„Nebudu přistupovat na mediální spekulace kohokoli. Není možné panikařit po dvou třech průzkumech. Že by se mělo vedení ČSSD situací zabývat, je jasné,“ říká poslanec František Adámek.

„Toto je pro tuto chvíli vnitřní záležitost ČSSD,“ reagoval senátor Vladimír Plaček.

„Na klesající preference sociální demokracie bude určitě reagovat sobotní ÚVV strany, kde bude představen volební program pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny,“ reagoval člen ÚVV ČSSD a radní Prahy 8 Karel Šašek.

„Nedokáži si vyhodnotit, jestli by nám to mohlo ještě pomoci. Je to těžké dilema. Na druhou stranu – nikdy není pozdě. Myslím, že když se ten krok udělá, tak nám to rozhodně procenta neubere. Horší už to být nemůže... Kdybych si měla vybrat z těch dvou, tak samozřejmě Zaorálek. Chovanec je pro mne nedůvěryhodný, když se na to nedívám jako politik a poslanec, ale jako žena,“ prozradila poslankyně ČSSD Vlasta Bohdalová. Ale současně uvedla, že docela fandí předsedovi Sněmovny Janu Hamáčkovi, protože je to podle ní mladý, rázný člověk.

Sobotka chystá tiskovku

Na středu se chystá velká tisková konference, kde Sobotka oznámí, co bude dál. Až do středy ale dělá premiér všechno proto, aby se vyhnul novinářům.

Stojí za pozornost, že ne všem se pravděpodobně chystaná rošáda líbí. Někteří sociální demokraté mají za to, že Sobotku zvolil nedávný brněnský sjezd jako volebního lídra, a tak by to mělo zůstat.

Čtyři měsíce před volbami už je prý pozdě na přepřahání. Nemluvě o tom, že lidé, kteří dnes Sobotku kritizují, mohli vystoupit na sjezdu a svést s ním souboj o post předsedy. Ale nestalo se tak.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…