Panika: V Německu se děsí toho, co přijde po konci Británie v EU

15.06.2016 12:21

Britská BBC se v jednom ze svých dnešních článků zabývá pohledem Německa na případný odchod Velké Británie z EU. Německá politická scéna i veřejnost se podle zjištění BBC shodnou v názoru, že by brexit neprospěl nejen oběma zemím, ale celé Evropě.

Panika: V Německu se děsí toho, co přijde po konci Británie v EU
Foto: bundeskanzlerin.de
Popisek: Angela Merkelová, německá kancléřka

Týdeník Spiegel vydal k debatě o brexitu speciální přílohu, jejíž samotná titulní stránka s titulkem „Prosím, neodcházejte“ hovoří za vše a přesně koresponduje s postojem vlivného německého média k euroskepticismu. „Jediným světově známým politikem, který mimo Velkou Británii stojí za brexitem, je Donald Trump. A když už nic jiného, tak právě tato skutečnost by měla být pro Brity varující,“ cituje BBC část z editorialu ve zmíněné příloze Spiegelu.

Obdobný názor na brexit má podle BBC i německá veřejnost. „Zkraje tohoto měsíce se vyjádřilo v jednom z průzkumů 79 % respondentů proti vystoupení Velké Británie z EU. Vůbec celá politická scéna v Německu je v posledních měsících silně touto situací znepokojena. Jak poznamenal jeden z blízkých spolupracovníků kancléřky Merkelové, David Cameron je jako čarodějův učeň a vůbec si neuvědomuje, co vyhlášením referenda rozpoutal,“ uvádí BBC.

Podle Spiegelu by byl odchod Velké Británie z Evropské unie trojnásobnou katastrofou. Pro Německo, Evropskou unii i samotné Brity. „Deník Zeit zase předpovídá, že v den případného brexitu vypukne panika na londýnské burze a nesváry mezi evropskými lídry ve snaze udržet jednotu proti dalším případným snahám dalších států Velkou Británii následovat,“ píše BBC a dodává, že Evropa je z možného brexitu skutečně nervozní.

Celý text v angličtině naleznete ZDE.

„Na poplach troubí také samotný Berlín. I ve světle toho, že desetileté německé vládní dluhopisy klesly pod nulu. To také vysvětluje nedávný zásah kancléřky Merkelové do referenda. Byť její komentáře byly velmi diplomatické, protože nechtěla nahrávat táboru příznivců brexitu. Ovšem její ministr financí Wolfgang Schäuble byl mnohem méně diplomatický. Řekl, že odchod znamená odchod se vším všudy a Velká Británie by podle jeho názoru mohla zapomenout na přístup k jednotnému trhu.“

Podle BBC je v každém případě patrné, že Německo má mnoho dobrých důvodů, proč se obávat brexitu. „Velká Británie je významným politickým i ekonomickým spojencem Německa. Bez jejího členství v EU se začnou mnozí obávat přílišné dominance Německa v rámci Unie. Obě dvě země jsou z ekonomického hlediska skutečně značně propojené a Velká Británie je pro Německo pátým největším obchodním partnerem,“ poukazuje BBC s tím, že loni například Německo dodalo do Velké Británie pětinu své produkce automobilů.

„Brexit by byl katastrofální zprávou pro celý zbytek světa. Ukázalo by se, že Evropa nedokáže táhnout za jeden provaz,“ cituje BBC dále nejmenovaného politika z CDU. Pro Merkelovou má navíc setrvání Velké Británie v EU další rozměr. „Kancléřka nechce, aby si ji historie pamatovala jako někoho, pod jejímž vedením se Evropa rozpadla,“ konstatuje britské veřejnoprávní médium. Brexit by však podle mnohých mohl znamenat také konec Evropské unie, jak ji dnes známe.

CNBC, ekonomický kanál americké televize NBC, ve svém internetovém vydání poukazuje přímo na možný rozpad EU. „Jako historik se obávám, že by brexit mohl znamenat začátek zničení EU, ale také západní politické civilizace v celém jejím rozsahu,“ cituje CNBC nedávný výrok prezidenta EU Donalda Tuska. Podle CNBC je zřejmé, že Velká Británie vše přežije, ale v případě EU to tak jisté není. „Mohlo by dojít k rozpadu celého osmadvacetičlenného bloku i ke konci jednotné měny euro.“

Samotný britský premiér David Cameron minulý měsíc dokonce tvrdil, že brexit může způsobit válku na evropském kontinentu. Chaos a ekonomický propad Velké Británie je častým „argumentem“ zastánců setrvání země v rámci EU. Cameron potom straší zejména starší voliče tím, že dojde k propadu důchodů, k poklesu hodnoty libry či ke zdražení dovolené v zahraničí. Absurdní výroky a strašení voličů doprovází kampaň britské vlády od samého počátku. Poslední průzkumy však ukazují, že přílišná snaha Camerona a spol. spíš nahrává druhé straně, byť pokles britských akcií z obav z brexitu Borisi Johnsonovi, Nigelu Farageovi a dalším odpůrcům setrvání země v EU příliš do karet nehraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…