Papaláši pomocí směšné dobročinnosti zastírají, že kašlou na problémy lidí, tvrdí Grebeníček

15.01.2014 16:50

Poslanec KSČM Miroslav Grebeníček považuje kapitalismus navzdory technologickému pokroku za krutý a asociální systém. Jeho důsledky – ponížení a tragédie bezpočtu postižených - nevyřeší prý ani charita. Uvedl to v článku „Lidskost není jen mediální charita“.

Papaláši pomocí směšné dobročinnosti zastírají, že kašlou na problémy lidí, tvrdí Grebeníček
Foto: kscm.cz
Popisek: Miroslav Grebeníček, poslanec KSČM

Podle Grebeníčka různé celebrity a elity ukazují skrze média soucit ke zvířatům nebo ke zdravotně postiženým, nemocným a sociálně slabým lidem. Bohužel už nevystupují proti utrpení a ponížení statisíců a milionů spoluobčanů.

Tragické příběhy vyvolávají díky médiím v lidech pocit sounáležitosti. Ale nepropadejte klamu

„Nemíním snižovat upřímně míněné dobré skutky a charitu. V převážné většině musím ale kritikům, kteří mne oslovili, dát za pravdu. Tragické příběhy a tíživé situace jednotlivých obětí současného společenského systému nepochybně vyvolávají pocity lidské sounáležitosti v každém vnímavém člověku, na kterého mediální kampaně cílí,“ vysvětlil Grebeníček.

Varuje ale, aby lidé nepropadali klamu uspokojení z drobných dárků na charitu a zapomínali na podstatné.

Papaláši a tuneláři zastírají směšnou dobročinností to, že kašlou na problémy lidí

„Lidské tragédie, utrpení a ponížení nejsou dnes záležitostí omezeného počtu jednotlivců. Ti, kdo se na mne obracejí, připomínají, když budu citovat jeden drsněji vyjádřený názor, že `papaláši, tuneláři, zloději, jejich děvky a média zastírají směšnou dobročinností to, že prostě kašlou na problémy lidí`,“ tvrdí Grebeníček.

Jedná se o nesporný fakt, tvrdí Grebeníček: „Starosti statisíců a milionů spoluobčanů mohou vytěsnit ze svého vědomí nejen ti ze společenské smetánky nebo i z okruhu klientelistických mafií, kdo si na charitu hrají, ale i mnozí další.“

Oproti charitativním sbírkám stojí statisíce nezaměstnaných a chudých

Když někdo dá pár kaček na Tříkrálovou sbírku nebo přispívá na konta pro potřebné, může pociťovat uspokojení. To je ovšem podle Grebeníčka alibistické. Podstatu a příčiny opakujícího se lidského trápení žádná charita nezmění.

„Oproti charitativním sbírkám a mediálním akcím na pomoc trpícím jednotlivým rodinám nebo jednotlivcům tak stojí statisíce nezaměstnaných, statisíce chudých a sociálně, zdravotně strádajících,“ poukázal Grebeníček. Proto vidí kapitalismus ve vyspělém 21. století jako krutý a asociální systém.

Řešením je změna systému

Zástupce KSČM proto vidí východisko jinde: „Řešení spočívá ve změně asociálního systému, který upírá člověku důstojnost, práci a právo nikoli na blahosklonný soucit sytých, ale na účinnou solidaritu a pomoc.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…