Papalášství v přímém přenosu? Do redakce zavolala matka holčičky, která se setkala s ministryní socdem. A ano, opravdu se to stalo

16.09.2016 10:46

Sportovní liga ZŠ o Pohár ministryně školství dokázala rozpohybovat v minulém školním roce v šesti vybraných sportovních odvětvích 112 940 dětí. Alespoň to tvrdí oficiální stránky resortu. Na akci, která byla ve čtvrtek s velkou pompou slavnostně zakončena, se objevilo i několik desítek dětí. O tom, jak to vypadalo reálně, ParlamentníListy.cz informovala jedna z maminek. Značně rozhořčená i s odstupem noci.

Papalášství v přímém přenosu? Do redakce zavolala matka holčičky, která se setkala s ministryní socdem. A ano, opravdu se to stalo
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Ministryně Kateřina Valachová v Opavě

REAKCE MŠMT je ZDE.

„Má dcera se zúčastnila akce, na které byla přítomná také paní ministryně ČSSD Kateřina Valachová (ministryně školství, pozn. red.). Děti se na akci hrozně těšily už od chvíle, kdy jim byla oznámena, což bylo určitě několik dnů před samotným konáním," řekla naší redakci maminka, jejíž identitu známe. A pokračovala: „Když pomineme fakt, že děti musely čekat skoro hodinu, než proběhla ta celá konference, na balkóně, kde si neměly ani na co sednout, nejvíce mě překvapilo, jak se o děti organizátoři postarali. Což vám také popíšu: na akci bylo jednadvacet dětí a dva učitelé. Pro děti bylo připraveno občerstvení ve formě malých řízečků, jednohubek a džusu. Na každé dítě vyšel přibližně jeden tento malý řízeček a dvě jednohubky a sklenička džusu," pokračuje maminka, která do ParlamentníchListů.cz zavolala.

„Děti měly připraveno ono občerstvení odděleně od "papalášů", což znamenalo, že stály za prosklenými dveřmi a mohly se tak maximálně dívat, jak si dospělí debužírují. Mezi nimi byla paní ministryně, novináři a další. Děti na ně maximálně tak smutně koukaly zpoza skleněných dveří, jak se tam cpou. Podle toho, co mi říkala dcera, tak jejich hostina vypadala opulentně, jídlo přetékalo ze stolů a podobně. Paní ministryně se za dětmi zcela jistě nezastavila, takže je tam nechali hodinu čekat, dali jim pár soust a potom museli koukat, jak se dospělí "papaláši" cpou. Toto je ten obraz školství, jak o něm paní ministryně s láskou hovoří?" dodala rozčílená maminka závěrem.

Vyjádření pořadatele akce najdete ZDE.

Doplňme, že podle našich informací se na resortu dějí i další věci. Jak nám opakovaně potvrdily hned dva naše zdroje, cílem poradce mistryně školství, v minulosti pravomocně odsouzeného Karla Březiny, je zbavit ji postu v Sobotkově kabinetu. „Už se tam odehrál boj o náměstka, což měla Valachová udělat, ale dala si tam někoho svého s tím, že mu věří a nehodlá poslouchat kecy Březiny a Hulinského," uzavřel náš vysoce postavený zdroj. 

Reakce MŠMT na informace publikované v textu:

Tiskovou konferenci k 3. ročníku Sportovní ligy ZŠ organizovala Asociace školních sportovních klubů, stejně jako občerstvení. MŠMT jen propůjčilo na akci prostory. Okamžitě prověříme u organizátorů, jak bylo o děti během celé akce postaráno. Ministryně školství na tiskovou konferenci byla pozvaná jako host s jasným harmonogramem. Po ukončení tiskové konference poskytla rozhovory médiím, v rámci svého časového harmonogramu se naopak plně věnovala i dětem, diskutovala s nimi, vyfotila se s nimi a ocenila, že se naopak v tak velké míře do aktivity zapojují. Ministryně se pak ihned se vracela na úřad k další práci. Dnes bude na stránkách asociace zveřejněn sestřih celé akce, který zdokumentuje a potvrdí atmosféru na místě.

Vyjádření Asociace školních sportovních klubů k hodncoení maminky jednoho z dětí:

Zásadně se ohrazujeme proti tvrzením obsaženým v tomto článku, protože jsou zkreslená, nepravdivá a zavádějící.

Sportovní ligu základních škol organizujeme my, Asociace školních sportovních klubů ČR ve spolupráci s ČUS. AŠSK ČR byla založena v roce 1992 a má dnes již 2 826 školních sportovních klubů v celé ČR, což  představuje kromě jiného aktivní členství 3 200 učitelů tělocviku a  také  cca 110 000 pravidelně sportujících dětí, které jsou členy AŠSK.

Tiskovou konferenci k zahájení 3. ročníku Sportovní ligy ZŠ organizovala AŠSK spolu s ČUS.  Váš článek o tiskové konferenci byl sepsán na základě „telefonátu maminky jednoho z dětí“ a zabýval se údajnými „pochybeními a papalášskými manýry“ provázejícími tuto akci.

Autor článku nedal žádnou možnost vyjádřit se druhé straně, tj. nám organizátorům akce.

Informace v článku velmi hrubě poškozují nejen pořadatele SLZŠ a tiskové konference, ale zejména paní ministryni Valachovou, která se tiskové konference zúčastnila.

Děti ze Základní školy Eden, jako vítězové dvou republikových finále posledního ročníku Sportovní ligy, se samozřejmě dostavily na tiskovou konferenci s předstihem hodiny a půl. Převlékly se do sportovních triček, věnovaly se choreografii, nácviku úvodního pozdravu v podobě mexické vlny, ale především – následně absolvovaly zdarma třičtvrtěhodinovou návštěvu Muzea a knihovny J. A. Komenského. Nebylo to tedy nudné a únavné hodinové čekání, ale naopak se jim dostalo zajímavého edukativního zážitku. To, že budou během tiskové konference na balkóně stát zhruba čtyřicet minut opřené o zábradlí, jsme předjednali s jejich učiteli a nespatřujeme v tom rozhodně žádnou formu extrémního zatížení.

Jak akci hodnotí základní škola Eden si můžete přečíst na www.zseden.cz.

Paní ministryně K. Valachová byla hostem tiskové konference, dostavila se ve stanovený čas a dodržela stanovený harmonogram akce. Velmi ocenila fakt, že se přítomní  žáci  věnují sportu ve škole a přišli zahájit třetí ročník této významné sportovní akce.

Na stránkách Asociace školních sportovních klubů ČR www.assk.cz jsou zveřejněny informace o tiskové konferenci a na další se můžete podívat na
www.sportovniligazs.cz http://www.sportovniligazs.cz/na-startu-3-rocniku-sportovni-ligy-zakladnich-skol-slibila-ministryne-skolstvi-ze-se-do-soutezi-zapoji-o-50-000-zaku-vice/,http://www.sportovniligazs.cz/tleskal-by-i-komensky/.

Tyto materiály jasně vypovídají o průběhu a pozitivní atmosféře na tiskové konferenci.

Občerstvení jak pro děti , tak pro hosty bylo připraveno v  množství a kvalitě, která odpovídala charakteru a délce akce.

Tvrzení, že „děti trpěly hladem za skleněnými dveřmi, zatímco stoly papalášů přetékaly jídlem“ považujeme za nekorektní a urážlivé. Děti dostaly ještě před začátkem tiskové konference občerstvení, po skončení akce pak s učiteli odcházeli na oběd zpět do ve své základní školy. Pro hosty byl připraven symbolický raut, který odpovídá rozpočtu SLZŠ, kde jsou prostředky směrovány přímo na realizaci turnaje.

Znovu zdůrazňujeme, že paní ministryně svou pozornost věnovala převážně dětem. Hned na začátku tiskovky je pozdravila pokřikem „Ahóóój!“ a neustále se na ně obracela. Na konci šla mezi ně, povídala si s nimi, vyptávala se na jejich sportovní zážitky a výsledky a na závěr se s nimi vyfotila.

Po celou dobu panovala skvělá, neformální a přátelská atmosféra. Sami učitelé, doprovázející žáky, byli z akce nadšeni, děkovali nám a z jejich strany nepadla jediná připomínka.

Je smutné, že vlastní projekt SLZŠ zůstal v článku naprosto mimo zájem autora a redakce, třebaže je určen tisícům dětí a organizují jej po celý školní rok v celé republice stovky učitelů sdružených v AŠSK a trenérů ČUS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…