Papež František: Islám chce mír. Nedali jsme mladým práci, tak se z nich stávají fundamentalisté

01.08.2016 18:07

Papež František zdárně završil svou návštěvu Polska a po cestě zpět do Vatikánu pronesl pár slov o náboženském násilí a terorismu. Náboženství podle něj není strůjcem válek, jelikož každé náboženství chce mír. Válčit chtějí jen lidé. A každé náboženství má své násilné fundamentalisty. Informuje Wall Street Journal.

Papež František: Islám chce mír. Nedali jsme mladým práci, tak se z nich stávají fundamentalisté
Foto: repro, tan
Popisek: Papež František

Inspirací pro terorismus není podle papeže islám, ale světová ekonomika, která žene lidi k tomu, aby vzývali peníze a těm, kteří je nemají, nezbývá než se radikalizovat a sáhnout k násilí. „Terorismus vzniká tam, kde není jiná možnost, a bude vznikat, dokud bude středobodem světové ekonomiky bůh peněz a ne člověk,“ řekl papež. To označil papež za „terorismus vůči celému lidstvu“.

Reportéři se papeže taktéž ptali na spojení mezi islámem a nedávnými teroristickými útoky. Papež odvětil, že na vině je spíše sociální a ekonomická marginalizace muslimské mládeže v Evropě, která ji žene do rukou extremistických skupin.

„Kolik mladých jsme my Evropané zanechali bez ideálů? Nemají práci, tak se obrací k drogám a alkoholu. Odjíždí pryč a zapojují se do fundamentalistických skupin,“ dodal s tím, že „není správné a není spravedlivé tvrdit, že islám je teroristický“. Žádné náboženství nemá monopol na násilí.

Celý text zde

„Pokud mluvím o islámském násilí, měl bych mluvit i o katolickém násilí. Ne všichni muslimové jsou násilní, ne všichni katolíci jsou násilní,“ řekl papež a zmínil, že vždy jde pouze o „malou fundamentalistickou skupinu“.

„V takřka každém náboženství existuje malá skupina fundamentalistů,“ prohlásil. K tomu, aby ublížila, nepotřebuje vždy sáhnout k fyzickému násilí, jelikož i slova mohou páchat obrovské škody. „Jeden dokáže zabít stejně dobře slovem, jako nožem.“

Současná vlna násilí podle něj plyne především z ekonomických a politických důvodů, než z těch náboženských. „Je tu válka o peníze. Pak je tu válka o přírodní zdroje. Je tu válka o nadvládu nad lidmi. Někteří si mohou myslet, že mluvím o náboženské válce. Ne. Všechna náboženství chtějí mír, jsou to lidé, kdo chtějí válku.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…