Papež k smrti Jana Husa: Musíme prosit o odpuštění

13.06.2015 21:10

Papež František u příležitosti blížícího se 600. výročí násilné smrti českého kněze a náboženského myslitele Jana Husa prohlásil, že jeho upálením byla zraněna římskokatolická církev. Podle dnešního sdělení České biskupské konference se tak papež vyjádřil o páteční slavnosti Nejsvětějšího srdce Ježíšova při setkání v Lateránské bazilice s účastníky dnů duchovní obnovy.

Papež k smrti Jana Husa: Musíme prosit o odpuštění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Socha Jana Husa za sousoší pomníku na Staroměstském náměstí v Praze

"Dnes odpoledne jsem připravoval projev, který řeknu Čechům, katolíkům, husitům, pravoslavným, kteří přijedou příští týden u příležitosti oslav 600. výročí smrti Jana Husa," citovalo páteční vyjádření Františka tiskové středisko České biskupské konference.

"Zranili jsme svatou matku církev! V našem svědomí musí být ono poprošení o odpuštění za dějiny naší rodiny, za každou událost, kdy jsme zabili ve jménu Boha," prohlásil papež, který rovněž kritizoval třicetiletou válku, kdy se katolíci a kalvinisté v 17. století zabíjeli ve jménu Ježíše Krista. "Toto jsou pohoršení rodiny," upozornil.

Příští týden se v Česku i ve Vatikánu uskuteční ekumenické bohoslužby u příležitosti Husovy smrti, které budou mít za téma smíření s Bohem a mezi církvemi a prosbu za odpuštění. Českou delegaci, která se zúčastní bohoslužby v papežské koleji Nepomucenum v Římě v pondělí, přijme papež na audienci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …