Papež má problém. Přivezl do Itálie dvanáct muslimů a toto následovalo

17.04.2016 13:54

Papež František v sobotu přiletěl za migranty na řecký ostrov Lesbos, aby jim zvěstoval, že nejsou sami, a vyzval Evropu, aby při řešení imigrační krize nezapomínala na humanitu. V samotné Itálii však jeho postup vyvolal spíše zděšení.

Papež má problém. Přivezl do Itálie dvanáct muslimů a toto následovalo
Foto: repro, tan
Popisek: Papež František

Papežský speciál se v sobotu vypravil z Říma na řecký ostrov Lesbos. Svatý otec František s sebou na cestu vzal i množství novinářů, kterým již během letu sdělil, že „tento výlet bude trochu odlišný“. Jeho cesta je prý poznamenána smutkem z největší humanitární katastrofy od druhé světové války. Tomu odpovídala i jeho slova přímo na Lesbu, jak je přinesla i česká média.

Papež na ostrově Lesbos například převzal obrázek od jedné z dívek. Ujistil ji, že si jej vystaví na svém pracovním stole. Setkal se rovněž s žádostmi o svobodu. František ve svém projevu apeloval na evropské politiky, aby nezapomínali na tradiční evropskou humanitu. „Migranti nejsou čísla, jsou to lidé,“ zkritizoval dohodu s Tureckem, podle které má docházet k navracení ilegálních migrantů.

Svou misi papež František zakončil tím, že osobně ve svém letadle přivezl z Lesbu do Itálie dvanáct muslimslých běženců, které plánuje prozatím na náklady Vatikánu ubytovat v Itálii. Papež si z imigrantů vybral vedle Syřanů také Afghánce, aby upozornil na to, že Evropa na příslušníky tohoto národa v imigrační krizi zapomíná.

Právě toto gesto vyvolalo největší bouři. Itálie sama totiž čelí významné vlně migrantů ze severní Afriky. Podle Mattea Salviniho, vůdce parlamentní Ligy Severu, se Svatý otec plete a jeho omyl bude pro Evropu fatální.

Salvini také připomněl, že zatímco papež letěl za uprchlíky na řecký ostrov, ve skutečnosti se v současnosti hlavní katastrofa odehrává za okny jeho vatikánského paláce v Itálii. „300 000 trestných činů spáchaných imigranty (podle dat z roku 2014), 40 % znásilnění,“ vypočítává politik. Připomíná, že italský stát v současnosti živí dvacet tisíc imigrantů ve věznicích a dalších 120 tisíc v domácnostech a ubytovacích zařízeních (často se jedná o velmi pěkné hotely), zatímco téměř jeden a půl milionu dětí žije v Itálii pod hranicí chudoby.

„Jedna věc je přijmout těch málo, co opravdu utíkají z války, jiná věc je podporovat a financovat bezprecedentní invazi,“ dodal politik. Postoj papeže Františka podle něj přivede do Itálie další tisíce migrantů.

„Drahý Svatý otče, katastrofa je v Itálii, za rohem od Vatikánu,“ vzkazuje. Místo létání na Lesbos by prý papežovi stačilo jít asi tak dvě minuty pěšky do ulic Říma, což by ale prý nejspíš nebylo tak efektní.


 

reklama

autor: jav

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…