Papež na ostrově Lesbos poobědval s uprchlíky, tři rodiny odvezl do Říma

16.04.2016 10:38

Hlava katolické církve dnes přiletěla na řecký ostrov Lesbos. Společně s konstantinopolským patriarchou Bartolomějem I. a arcibiskupem aténským Hieronymem II. zde navštívil uprchlický tábor. Informoval o tom server České noviny.

Papež na ostrově Lesbos poobědval s uprchlíky, tři rodiny odvezl do Říma
Foto: repro, tan
Popisek: Papež František

Všichní církevní hodnostáři se v uprchlickém táboře Moria pozdravili s asi 250 běženci. Z osmi z nich poobědvali a vyslechli si jejich životní příběhy. Setkání provázely silné emoce, kdy mnozí běženci před papežem plakali, poklekávali či drželi transparenty s dožadováním se svobody. Církevní představitelé následně podepsali společnou deklaraci. Tři syrské muslimské rodiny poté odvezl do Říma. Celkem jde o šest dospělých a šest dětí. Péči o ně převezme církevní komunita ve Vatikánu.

Podle papeže je současná migrační krize nejhorší humanitární katastrofa od druhé světové války. K dnešní návštěvě tak přistupuje s jistou melancholií. „Je to odlišná cesta. Cesta poznamenaná smutkem,“ uvedl s tím, že k vidění je zde mnoho trpících lidí. Chystá se také k moři, které je podle něj hřbitovem mnoha lidí. 

„Doufáme, že svět těmto scénám tragédie a zoufalství věnuje pozornost a odpoví na ně způsobem, který bude hoden našemu společnému lidství,“ uvedl František při své řeči k uprchlíkům. Zároveň jim vzkázal, že nejsou opuštění a aby neztráceli naději.

Papeže při příletu přivítal na letišti řecký premiér Alexis Tsipras, jenž hlavu katolické církve na cestě doprovázel.

Aténský arcibiskup Hieronym II. se k papeži následně v jeho stanoviscích přidal. Podle něj je kritika politiků za to, že tyto lidi zavedli do slepé uličky, namístě. A pokračovat v ní jako církevní hodnostáři hodlají tak dluho, dokud znevažování lidských bytostí bude pokračovat. Zapojit by se více měla, podle jeho názoru, i Organizace spojených národů.

Najdou se však i odpůrci papežovy cesty – na mnoha zdích v ostrovní metropoli se v noci na dnešek objevily nápisy o tom, aby František v Řecku nekázal. Technické služby ráno graffiti odstranily.

Původní text je ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…