Papež označil vraždění Arménů za genocidu

12.04.2015 14:50

Papež František při dnešní mši v svatopetrském chrámu použil výraz "genocida" pro masakry Arménů, které vypukly v Turecku před 100 lety. Může to podle agentury AFP silně poškodit diplomatické vztahy Vatikánu s Ankarou.

Papež označil vraždění Arménů za genocidu
Foto: repro, tan
Popisek: Papež František

"V minulém století naše lidská rodina překonala tři obrovské a bezpříkladné tragédie. První, která bývá považována za první genocidu 20. století, postihla arménský lid," uvedl František citující dokument, který podle AFP v roce 2001 podepsal tehdejší papež Jan Pavel II. a tehdejší arménský patriarcha. "Další dvě spáchal nacismus a stalinismus. I později došlo na masové vyhlazování, například v Kambodži, Rwandě, Burundi a Bosně," dodal.

Česká republika vraždění jako genocidu formálně neuznala

Ačkoli Jan Pavel II. použil výraz genocida v dokumentu a Jorge Bergoglio (František) jej také několikrát použil, než se stal před dvěma lety papežem, je to podle agentury AFP poprvé, co tento termín zazněl z úst hlavy katolické církve takto na veřejnosti. František sloužil mši pro arménské věřící; spolu s papežem se jí účastnil arménský patriarcha Nerses Bedros XIX Tarmouni. Přítomen byl rovněž arménský prezident Serž Sargsjan.

Arméni odhadují, že obětí masakrů v letech 1915 až 1917 na sklonku Osmanské říše se stalo 1,5 milionu jejich krajanů. Za genocidu to uznala dvacítka zemí včetně Francie, Itálie, Ruska či Slovenska.

Česká republika vraždění jako genocidu formálně neuznala. Prezident Miloš Zeman nicméně podle arménských médií při loňské návštěvě Sargsjana v Praze hromadné vraždy Arménů za genocidu označil. Podle Hradu šlo o Zemanův soukromý názor, který byl vysvětlen turecké straně.

Turecko coby nástupce Osmanské říše rezolutně odmítá, že by se na Arménech dopustilo genocidy a tehdejší dění označuje za občanskou válku, která si vyžádala na 300.000 až 500.000 arménských obětí a stejný počet mrtvých na turecké straně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…