Papež při velikonoční vigilii pokřtí 11 lidí, včetně Češky

15.04.2017 6:15

Papež František dnes večer odslouží v Bazilice svatého Petra ve Vatikánu velikonoční vigilii. Součástí této bohoslužby bude i křest 11 dospělých osob z různých částí světa, včetně úřednice z Dětmarovic na Karvinsku Taťány Čempelové. Ta se tak stane první Češkou v novodobé historii pokřtěnou hlavou katolické církve.

Papež při velikonoční vigilii pokřtí 11 lidí, včetně Češky
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: papež František

Křesťané dnes v rámci velikonočního týdne slaví takzvanou Bílou sobotu, která je dnem před zmrtvýchvstáním Ježíše Krista. A právě večer po západu slunce se slouží velikonoční vigilie. Začínají mimo kostel svěcením velikonočního ohně, od nějž se rozsvítí velikonoční svíce (paškál).

Tato velká svíce, která symbolizuje vzkříšení Krista, je pak nesena v průvodu do ztemnělého kostela a věřící si od ní zapalují vlastní svíce. Poté následuje bohoslužba slova, během níž se čte devět úryvků z Bible. Ty jsou odděleny zpíváním žalmů. Při jednom z nich (Gloria) se znovu rozezní zvony, které utichly ve velikonoční čtvrtek.

Poté následuje křestní bohoslužba, během níž se nejprve světí křestní voda a pak se uskuteční křest.

Ježíšovo zmrtvýchvstání oslaví křesťané naplno až v neděli, kdy papež František povede na vatikánském Svatopetrském náměstí velikonoční mši, vyhlásí velikonoční poselství a v poledne udělí požehnání Urbi et Orbi (Městu a světu).


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…