Papež telefonoval kardinálu Vlkovi, který se léčí s rakovinou

30.01.2017 22:00

Papež František telefonicky hovořil s vážně nemocným českým kardinálem Miloslavem Vlkem. Ujistil ho, že se bude modlit za jeho zdraví. Čtyřiaosmdesátiletý kardinál Vlk minulý týden oznámil, že trpí rakovinou plic. O průběhu hovoru s papežem informoval Vlk na svých internetových stránkách. Zprávu převzala ČTK.

Papež telefonoval kardinálu Vlkovi, který se léčí s rakovinou
Foto: Archiv
Popisek: Papež František

„Milý kardinále Vlku, tady papež František, volám, abych vás pozdravil a ujistil vás, že se modlím za vaše zdraví. Velké objetí! Ať vám Pán požehná,“ zněl vzkaz papeže Františka v hlasové schránce Vlkova telefonu.

Kardinál následně papežovi zavolal zpět, aby mu poděkoval za přání. „Věděl jsem, že jste nemocen, proto jsem volal,“ řekl papež. „Já jsem vám blízko a modlím se za vás,“ ujistil ještě jednou kardinála.

Kardinál Vlk před týdnem oznámil, že trpí rakovinou plic s metastázemi do kostí a čeká ho chemoterapie. Zdravotní problémy se u čtyřiaosmdesátiletého církevního představitele začaly projevovat zhruba na jaře loňského roku a o Vánocích se zhoršily natolik, že musel být na několik dní hospitalizován. Nemoc mu byla diagnostikována po Novém roce, nyní je v domácím ošetřování.

Vlk se narodil 17. května 1932, v roce 1968 byl vysvěcen na kněze. Po deseti letech mu komunisté odebrali tehdy požadovaný státní souhlas k výkonu kněžského povolání. Na začátku 90. let byl jmenován biskupem v Českých Budějovicích, v roce 1991 se po rezignaci Františka Tomáška stal hlavou českých katolíků. Od října 1994 je kardinálem. Jeho rezignaci na úřad pražského arcibiskupa přijal papež Benedikt XVI. v únoru 2010.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…