Papežův vstřícný výrok o homosexuálech bych nepřeceňoval, řekl Putna

29.07.2013 20:55

Profesor Martin C. Putna uvítal výrok papeže Františka o toleranci vůči gayům. Prý se to ale nesmí přeceňovat. Podle Putny se jedná o jednu větu, která trochu zmírňuje extrémní homofobii katolické církve. Řekl to v rozhovoru pro server iHNed.cz.

Papežův vstřícný výrok o homosexuálech bych nepřeceňoval, řekl Putna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin C. Putna

Papež František prohlásil: „Pokud je někdo gay, hledá Boha a má dobrou vůli, kdo jsem já, abych ho soudil?" Možná se tak církev začne ubírat tolerantnějším směrem.

Papež reaguje na něco, co už tady existuje

Podle Putny ale hlava katolické církve jen konstatovala fakta. "Že tuto větu řekl, podle mě souvisí s tím, že reaguje na něco, co tady existuje. Existují církevní společenství, která osoby s gay identitou už dávno integrují," řekl serveru iHNed.cz.

Putna je zvědavý na to, jaké budou další kroky. Podotkl, že je pro něj podstatnější celková atmosféra v církvi a mezi věřícími.

„A je podstatné, že existují církevní společenství, která osoby s gay identitou už dávno integrují. Dejme tomu anglikáni, některé větve luteránů, starokatolíci, u nás Českobratrská církev evangelická. Není to tedy tak, že by církevní prostředí jako celek homosexuály vylučovalo. A to si myslím, že je důležitější,“ připomněl Putna.

V římskokatolických kostelích by neměla znít homofobní propaganda

Papežův krok by tedy nepřeceňoval, zvlášť pokud by to zůstalo jen při jedné vstřícné větě. Pokud budou následovat činy, povede to k proměně atmosféry.

„Prvním krokem by mělo být to, aby si člověk mohl být jist, že když přijde do římskokatolického kostela, neuslyší z kazatelny zuřivou homofobní propagandu, jak se nyní občas stává. V českém prostředí to není tak časté, ale bývá to,“ popsal Putna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…