Poslance terorizuje místní podivín

29.03.2016 18:50

„Topnáckovský prase, špíno havloidní, fašoune zkurvený.“ Takovéto nadávky přicházely e-mailem poslanci Janu Farskému (SLK), když ParlamentníListy.cz omylem a nedopatřením otiskly text s výňatky z jeho Twitteru. Ovšem pozor – falešného. Za což se Janu Farskému velice omlouváme. Kdo za tím stojí? „Máme v Semilech takového samotářského podivína, nejspíš to bude jeho práce. Zavřen ve svém bytě se hbitě pohybuje po internetu a píše nesmysly. Má založených několik desítek falešných identit na Facebooku, mnoho různých stránek, ze kterých šíří lži,“ vysvětluje Farský.

Poslance terorizuje místní podivín
Foto: redakce
Popisek: Mgr. Jan Farský, poslanec Sněmovny PČR za TOP 09, starosta města Semily

Jak hodně vás poškodil falešný profil na Twitteru, kde bylo lživě uvedeno, že jste napsal cosi ve smyslu, že jim tam při jednání českého a čínského prezidenta hodíte dělbuch, aby se probrali? Prý jste dostával dost nepříjemné e-maily...

Lidé slyší, co slyšet chtějí. A tak reakce v dnešní rozdělené společnosti tomu odpovídaly. E-mailů jsem dostal několik, zvláště tento od sheen@centrum.cz se vyvedl:
Na koho ty topnáckovský prase Farský chceš posílat dělobuchy ty špíno havloidní. Abych je neposlal někdo na tebe. Tam běž zdegenerovi a náckovi Šláfenbergovi vyměnit posranou a pochcanou plínu ty fašoune zkurvený podávám na tebe trestní oznámení za vyhrožování výbuchy hlavě státu. Čekej že tě brzo navštíví policie ty zrůdo. Vaše neonacistická genocidní strana TALIBAN09 jde rapidně do hajzlu tak kolem sebe jen kopete nenávist vy havloidní špíny a sračky s TOP09 to je ta nejhorší strana co nás kdy potkala ultrapravicová sekta arogantních mstivých prozápadních havloidních prasat a kurev. Tam běž vyvěšovat vlajku masovýmu vrahovi a teroristovi Dalajlámovi ty odpade a špíno s fotrových koulí pičusi arogantní Farský. Ještě nějaké takové výšplechty budeš mít a osobně ti přijedu nakopat držku pazmrde.
Těm, kteří zareagovali, jsem měl možnost alespoň odpovědět a upozornit na lži. Tisíce nenapsaly a jen se utvrdily ve svém předpřipraveném názoru.

Není to ale první případ. Vzpomínám si, že když nedávno měl prezident Zeman navštívit Semily, objevila se na Facebooku vaše fotka se samopalem s textem, že takto přivítáte prezidenta Zemana. Uvěřilo této falešné a lživé zprávě hodně lidí?

Někoho pobavila, někoho naštvala, dost lidí jí ale uvěřilo. A předpokládám, že to byl cíl – stejně jako u falešného Twitteru – ušpinit. Lidé znejistí, na každém šprochu je přece pravdy trochu. I když je podvod odhalen, pachuť zůstává. Očekávám, že těchto útoků bude s blížícími se volbami jen přibývat. Dříve byly anonymy limitované vylepováním, případně poštovným. Dnes jsou hranice smazány a anonymní lži může šířit kdokoliv bez nákladů i hranic.

Nabízí se zásadní otázka, kdo za tím stojí a co tím sleduje? V Semilech a široširém okolí se spekuluje o jedné osobě. Dá se skutečně říci, že je to on? Nebo jich je více?

Máme v Semilech takového samotářského podivína. A to bude nejspíše jeho práce. Zavřen ve svém bytě se hbitě pohybuje po internetu a píše nesmysly. Má založených několik desítek falešných identit na Facebooku, mnoho různých stránek, ze kterých šíří lži. Podle Goebbelsova hesla, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou. A internet nemá hranice, tak ani tyto lži na hranice nenaráží. Když si jeho vyjádření nikdo nevšímá, což je v Semilech už tradicí, začne je komentovat svými falešnými identitami, poslední dobou už ani to nefunguje, tak se začal vydávat za mě. Na to lidé ještě slyší. Jediné, co je dokáže zastavit, je rozum každého jednotlivce. Přesto jeho výmysly často na úrodnou půdu padnou. Tak třeba rozšířil, že jsem zadlužil město Semily, což je objektivně lež, protože zadluženost za mého starostování naopak klesla. Přesto se mě na to i rozumní lidé někdy ptají.
 
Můžete prosím detailněji popsat jeho „činnost?“ A zaměřuje se čistě jenom na vás?

Jak jsem popsal výše, s časem se mění. A eskaluje v poslední době. Zvláště po zimní pětiměsíční neúspěšné vládě koalice poražených nad městem Semily, po které zůstala rozvrácená nemocnice a škody vyvolané zvůlí nebo nekompetentností, to nedokážu rozlišit, jdou do milionů.
Příběh je to ale ještě delší. V roce 2006 jsme odstavili některé vlivné politiky od městského rozpočtu a financí. A i díky transparentnosti rozhodování jsme se útokům osm let bránili. V roce 2014 šli do voleb rozděleni na několik kandidátek. A přestože volby jako jednotlivci na plné čáře prohráli, dohromady všichni tito poražení dokázali složit těsnou koalici. Během pěti měsíců se rozpadla. Ale přičichnutí ke kořisti asi znovu vyvolalo hlad, chuť moci byla opojná, a tak staré rány byly otevřeny a od té doby čelím já i moje rodina dost nevybíravým útokům.
 
Jak se bráníte? Podal jste trestní oznámení? Šetří toto vytváření falešných profilů policie?

Trestní oznámení jsem před časem podal. To když „někdo“ rozesílal falešné e-maily mým jménem. Policie dohledala, že byly posílány přes Wi-Fi pana Tomáše Trojana, ten však řekl, že je nepsal, tak policie vše odložila.
 
Obecně vzato mi podobné praktiky přijdou velmi nebezpečné celospolečensky, kdy takto někdo může cíleně ničit politické konkurenty. A tím nemyslím jednoho pomateného jedince, jako je tomu možná ve vašem případě, ale jako součást politického boje. Nehrozí něco podobného ve větším měřítku? Co proti tomu dělat?

Hrozí. Lidé musejí začít rozlišovat zdroje, ověřovat si. A zvyknout si, že ne vše, co najdou na internetu, musí být pravda. To ještě nějaký čas potrvá. Vždyť i kolik lidí vašemu článku na ParlamentníchListech.cz uvěřilo... A jistě ho bude šířit i po smazání jako příloha zpráv atd. Novináři by měli být dvojnásob opatrní, protože pořád ještě mají jistou důvěryhodnost a informacím dávají punc pravdy. V současné době této neznalosti a důvěře ve vše psané masivně využívají ruské propagandistické weby. Jediný, kdo může postavit hranice lžím, je nakonec každý jedinec sám.
 
Jak běžný uživatel Facebooku či Twitteru může rozlišit falešný profil od toho pravého?  

Zpravidla stačí rozkliknout ten samotný účet. Z něj lze vcelku lehce poznat, že něco není v pořádku. A Facebook, který si je vědom rizika ztráty důvěryhodnosti, zavedl ověřování profilů – tam, kde u jména najdete modrý kroužek a v něm „fajfku“, jde o pravý profil, stránku.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…