Pár čísel k debatě o humánnosti islámu. Dvě muslimské země soupeří v této statistice

09.06.2015 21:58

Pákistán předstihl Saúdskou Arábii. Popravili tam totiž 150 lidí za poslední půlrok. Trest smrti byl v Pákistánu v roce 2008 zakázán. V roce 2014 jej pak částečně obnovili a letos v březnu jej obnovili úplně a teď čeká 8 500 odsouzených na popravu. Informoval server Independent.

Pár čísel k debatě o humánnosti islámu. Dvě muslimské země soupeří v této statistice
Foto: wikipedia
Popisek: Pákistánská vlajka

Pákistán se dostal na první místa ve vykonaných popravách. Trest smrti částečně obnovili po útoku Tálibánu na místní školu, při kterém teroristé zabili 132 dětí. Původně se týkal pouze aktů terorismu, 10. března však došlo k jeho úplnému obnovení a od té doby se hojně popravuje.

Mnozí však mají obavy, že spoustu z lidí, kteří čekají v Pákistánu na smrt, mučili, aby z nich dostali přiznání. Ve studii z roku 2013 také vyšlo, že zhruba 10 % čekatelů na smrt bylo odsouzeno před dovršením osmnáctého roku, byli tedy souzeni jako mladiství. Pákistán, jakožto jedna z mnoha zemí, které podepsaly mezinárodní pakt o občanských a politických právech, tímto porušuje jak mezinárodní, tak i vlastní právo.

Za stejný čas, během kterého v Pákistánu popravili 150 lidí, popravili v Saúdské Arábii 90 a ve Spojených státech 14 odsouzených.

Celý text zde

Jedním z dětských odsouzených je i Shafquat Hussain, který je vinen z únosu a zabití dítěte. Podle organizace pro lidská práva Reprieve byl však obviněn ve věku čtrnácti let. Úřady však tvrdí, že jej odsoudili ve dvaceti třech letech.

Je to již počtvrté, co byla Hussainovi odložena poprava. Tentokrát šlo právě o zmatek ohledně jeho věku, jelikož pákistánský federální úřad pro vyšetřování ignoroval záznamy, které tvrdily, že byl v době svého zločinu nezletilý.

„Je znepokojivé, že mnozí z těch, kteří čekají na brzkou popravu, mohli být uvěznění ještě jako děti a odsouzeni na základě mučením vynucených doznání,“ říká Maya Foaová, představitelka Reprieve.

Ministr vnitra Nisar Ali Khan přiznal, že výpovědi vězeňské ostrahy a lékařů o Hussainově věku se liší. Pákistánská vláda však nevydává žádné oficiální statistiky, většinu informací shromažďuje organizace Reprieve.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…