Páral připomněl, co se dělo v uhelných společnostech před 15 lety

11.10.2013 7:45

Švýcarský soud včera nepodmíněně (a prozatím i nepravomocně) odsoudil Jiřího Diviše, Antonína Koláčka, Marka Čmejlu, Petra Krause a Oldřicha Klimeckého v kauze Mostecké uhelné společnosti k nepodmíněným trestům. Je to signál k dalšímu vyšetřování kdysi tak diskutovaných velkých privatizačních projektů?

Páral připomněl, co se dělo v uhelných společnostech před 15 lety
Foto: Hans Štembera
Popisek: Želízka, ilustrační foto

„Svým způsobem jde o překvapivý verdikt. Je odsouzeno jednání, které se odehrálo před patnácti lety. V Česku dosti pravděpodobně bylo již promlčeno,“ vrací se k rozsudku ve svém komentáři v dnešním vydání Mladé fronty Dnes šéfredaktor týdeníku Euro Pavel Páral. „Už na přelomu let 1997 a 1998 bylo jasné, že v uhelných společnostech se děje něco nekalého. Nejen v Mostecké, ale i v OKD. Na trhu kdosi skupoval akcie z kuponové privatizace a makléři obcházeli obce, které byly držiteli docela slušných balíků akcií, a nabízeli jim odkup za ceny, které se těžko daly odmítnout. Naivní představa, že obce budou držet akcie důlní firmy, která působí na jejich území, a budou hlasovat se státem, se rozplynula velmi rychle,“ vzpomíná na dobu před více než patnácti lety Páral.

Tehdejší Fond národního majetku zrovna v tomto případě ale nespal a pokusil se zasáhnout. Svolal valné hromady a chtěl vyměnit management, protože dobře pochopil, co se děje. Jenže to neklaplo. „Proti se postavili sociální demokraté ve sněmovně a hornické odbory. Kabinet, tehdy menšinový, vládnoucí z milosti ČSSD pak snadno popravil předsedu výkonného výboru FNM Romana Češku a ovládnutí dolů managery bylo dokonáno,“ vzpomíná Pavel Páral. „Bohužel, páni a dámy, kteří Koláčkovi a spol. tehdy svítili, k soudu v (švýcarské, pozn. PL) Bellizoně pohnat nelze. Ani policisty a státní zástupce, kteří kauzu roky a opakovaně šetřili a pokaždé zametli pod koberec,“ uvažuje šéfredaktor Páral.

„Je nyní samozřejmě zásadní otázkou, zda se ve švýcarských bankách neskrývají klíče k otevření dalších tajemných komnat české privatizace a zda švýcarští vyšetřovatelé nebudou, tak jak se ve finančních kruzích spekuluje, s tímto výsledkem spokojeni,“ přemítá autor komentáře. „Protože údajně nejde ani tak o samotnou kauzu, ale o jasný doklad, že ve Švýcarsku se lupiči z různých zemí světa, zejména z USA, neschovají. A zejména Američané mají švýcarského ráje už plné zuby a politický tlak na řešení podobných kauz je velmi silný,“ vysvětluje možné zahraničně politické souvislosti procesu. „Ale ať je to, jak chce, my můžeme být spokojeni, protože je lepší pomalá spravedlnost daleko od Prahy než spravedlnost žádná,“ uzavírá svůj komentář Pavel Páral.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…