Paranoidní Západ, směje se vlivný čínský deník. Pobavily jej vyděšené reakce na společné cvičení s Rusy

24.07.2017 21:46

Čínský deník The Global Times tvrdí, že Západ je paranoidní. Stačí se prý podívat, jak NATO reaguje na společné rusko-čínské cvičení v Baltském moři.

Paranoidní Západ, směje se vlivný čínský deník. Pobavily jej vyděšené reakce na společné cvičení s Rusy
Foto: Radim Panenka
Popisek: Čína, největší socha Mao Ce-tunga. Ilustrační foto

V Baltském moři probíhá společné rusko-čínské námořní cvičení, kterého se účastní také tři čínské lodě. NATO je tím prý znepokojeno, ale podle čínského deníku nemá Aliance důvod obávat se spolupráce Ruska a Číny.

„Skutečnost, že Západ reaguje paranoidně na společná vojenská cvičení obou zemí, ukazuje na jeho křehkost,“ píše deník s tím, že Západ reaguje na cvičení podivně, ač k tomu nemá důvod.

Rusko a Čína přitom nedělají nic jiného, než že rozvíjejí vzájemnou spolupráci. Tato spolupráce má prý daleko k nějakému aliančnímu partnerství. Obě země to dobře vědí a deklarují to i navenek. Rusko a Čína chtějí jen chránit své zájmy. Pokud bude nějaká třetí síla vystupovat nepřátelsky vůči Číně a Rusku, může čekat určitý protitlak.

Celý článek v angličtině naleznete zde

Čínský deník dále připomíná, že Peking rozvíjí vztahy jak s Moskvou, tak s celým NATO a Moskva proti tomu nijak neprotestuje.

„Od konce studené války už uplynuly desítky let, globalizace se prohlubuje, ale Západ si ve vztahu k Moskvě a Pekingu udržují své předsudky,“ píše The Global Times. Pokud Západ vnímá spolupráci Moskvy a Pekingu jako problém, je to spíš problém samotného Západu.

Moc Číny stále roste, ale nejlidnatější země světa ji prý nechce využívat na úkor jiných hráčů ve světě. Prý bude svou moc využívat jen a pouze k ochraně zájmů čínského lidu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…