Paraziti. Ať sem nechodí, nebo odejdou. "Nácek" Zeman zmínil možnost vystěhování muslimů z Evropy a tohle nám řekli Kalousek, Okamura i Bělobrádek

12.01.2015 17:29

Prezident republiky Miloš Zeman v rozhovoru pro Deník.cz řekl, že každý má žít ve své původní zemi a neměl by se pokoušet narušovat život v zemích s jinou kulturou. Muslimští imigranti nemají dle něj schopnost se adaptovat a asimilovat. Muslimům vzkázal, že pokud nedokážou přijmout pravidla hostitelské země, ať se vrátí domů do původní vlasti. Co na to čeští politici?

Paraziti. Ať sem nechodí, nebo odejdou. "Nácek" Zeman zmínil možnost vystěhování muslimů z Evropy a tohle nám řekli Kalousek, Okamura i Bělobrádek
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

„Každý má žít ve své původní zemi. Něco jiného je cestovat a poznávat jiné kultury a něco jiného ve své původní vlasti pro její prospěch pracovat. Myslím, že tito lidé by měli žít ve svých zemích, tam praktikovat svoje náboženství a nepokoušet se narušovat normální život v zemích, které mají jinou kulturu. Jejich původní země už ovšem nejsou Alžír, Mali, Libye, ale Francie, Německo, Británie či Švédsko, kde se narodili oni i jejich rodiče. Jejich původními zeměmi nadále zůstávají Alžír, Libye nebo, chcete-li, Mali z prostého důvodu, že je tam jakási genetická závislost. Čech zůstává Čechem i tehdy, když žije ve Francii. Zatímco v případě Čechů není problém odlišné kultury, Čech se ve Francii dokáže skvěle adaptovat, viz Milan Kundera, tak lidé z těchto zemí zmíněnou adaptační schopnost nemají. To není kritika, to je konstatování,“ řekl Zeman na dotaz, co se má dělat – zda mají razantně reagovat bezpečnostní složky nebo celá EU uzavřením hranic, eventuálně vysídlením muslimských imigrantů do jejich původních zemí.

„Řekl bych jim: Pokud nedokážete přijmout pravidla hostitelské země a vraždění novinářů rozhodně není přijímání pravidel, vraťte se domů do své původní vlasti,“ odpověděl Zeman na dotaz, zda by se měla deportovat třetí generace imigrantů do původních vlastí.

Ať sem nechodí, nebo odejdou

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si myslí o tom, co řekl prezident Zeman. Velká část se Zemanem zcela nebo částečně souhlasí. Malá část míní označuje jeho výroky za populistické, fašizující či xenofobní. Někteří také připomínají, že USA nesou odpovědnost za chaos na Blízkém východě a tamní vzestup Islámského státu.

„Prezident v rozhovoru pro Deník.cz řekl, že když někdo nedokáže přijmout pravidla hostitelské země, ať se vrátí domů? V tom smyslu, že jsou-li těmi pravidly míněny demokracie, oddělení trůnu a oltáře, svoboda a lidská páva, tak ano. Ať sem nechodí, nebo odejdou,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš na dotaz nereagoval.

„Názor, o kterém hovoříte, je názorem pana prezidenta. Já si myslím, že lidé, kteří u nás žijí, by měli plně respektovat naše zákony a Česká republiky by měla mít taková opatření, aby byla schopna zabránit bujení extremismu a terorismu již v zárodku,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

Muslimové musí zabíjet nevěřící ve jménu celosvětového islámského chalífátu

Podle předsedy Úsvitu a poslance Tomio Okamury to, co řekl prezident Zeman, je zcela zásadní pravda.

„Když kdokoli z nás bude chtít žít v muslimské zemi, tak bude muset respektovat místní zákony, víru a tradice. Asi by tam nikomu neprošlo hlásat, že zákony křesťanů jsou nad zákony muslimské země. Bohužel islám má pevně zakotveno, že muslim a muslimské zákony jsou vždy a všude nadřazeny světskému právu a co je nejhorší, muslimové, a je jedno jací, mají povinnost brát islám doslova a nelze jeho nařízení nějak volně interpretovat, tak jako to dělají některé jiné církve, nebo dokonce reformovat, jako reformovali Starý zákon křesťané. A tady je zásadní problém – dokud muslimové nezreformují své učení a nezruší tato a další dogmata, pak není možné žít s muslimy v míru, neboť den co den se budou v mešitách učit, že nevěřící nebo ženy jsou méněcenní a že musí bojovat za celosvětový chalífát a v jeho jménu ne mohou, ale dokonce musí nevěřící zabíjet. To, že k tomuto cíli mají povoleno lhát, jen umocňuje nebezpečí, protože ani největší fanatik vám nemusí pravdu říct,“ varuje Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Pan prezident zapomíná, zřejmě úmyslně, že se v drtivé většině jedná o občany daných zemí se všemi právy i povinnostmi. Ta výzva je asi stejně duchaplná a účinná, jako kdyby někdo pana prezidenta žádal, ať se vystěhuje do Moskvy,“ řekl ParlamentnímListůmcz první místopředseda TOP 09 a šéf jejích poslanců Miroslav Kalousek.

Falešná multikulturní rétorika

„Souhlasím s nesmyslností multikulturního konceptu a se základní tezí, že podmínkou imigrace je respektování zákonných podmínek, společenských a kulturních podmínek země, včetně jejích odlišných civilizačně-duchovních tradic. Pokud imigrant tyto normy nedodržuje, je to nepochybně důvod buďto k represi ze strany právního systému, ve zvláště flagrantních případech k nepřijetí či vyhoštění. Některé formulace bych já ale osobně nepoužil. Teze o tom, že každý má žít ve vlastní zemi, by určitě neobstála v testu dějinami 20. století, k němuž patří i náš zahraniční exil. Miloš Zeman vždy zahaluje věci do populističtějšího hávu, než je nutné, obecně je mi ale tento postoj bližší než falešná multikulturní rétorika. Mimochodem ODS na ni v minulosti nikdy nepřistoupila a současný vývoj ji dává za pravdu, ač byla často peskována,“ říká místopředseda ODS a poslanec Martin Novotný.

Podle místopředsedy poslaneckého klubu ČSSD Antonína Sedi historické události a zkušenosti ukazují, že soužití různých národností a náboženství možné je.  „Problém nastává, pokud se náboženství stane součástí vládnoucí ideologie a politiky. Dále je nutno si uvědomit, že radikalismus je spojen se sociálními a ekonomickými problémy. Nicméně pro každého občana musí platit stejné zákony a pravidla. V tom jsem s panem prezidentem zajedno. Ovšem jakékoli řešení by mělo vycházet z ústavy a listiny základních práv a svobod. Nemohu souhlasit s názory na násilné vystěhování či jiná radikální řešení. Tyhle návrhy již byly v minulosti aplikovány a všichni víme, kam až to dospělo. Taková to řešení nejsou hodna 21. století a demokratických principů, které Česká republika vyznává a prosazuje,“ vysvětluje Seďa. 

„Muslimové žijí v naší zemi již po staletí, soužití s nimi není pouze otázkou migrace. Jinak samozřejmě platí, že sekulární právo je v naší společnosti nadřazené jakýmkoli náboženským pravidlům, nemám ale pocit, že by muslimové v ČR měli se soužitím s nemuslimy nějaký problém. V tomto ohledu souhlasím s tím, jak včera v České televizi situaci zhodnotil ministr vnitra,“ řekl místopředseda Poslanecké sněmovny a první místopředseda STAN Petr Gazdík.

Náckovské Zemanovy výroky

„Pan prezident má do značné míry pravdu, ale problém je podle mě složitější a širší. Hrají zde svou roli otázky určité segregace muslimského obyvatelstva do ghett se všemi negativními průvodními jevy. Těmi je velká nezaměstnanost, špatný přístup ke vzdělání a z toho pramenící trestná činnost a zločinnost. Tím hlavním problémem podle mě je radikalizace muslimských extremistů. Myslím si, že ji velmi napomohla chybná politika USA a jejich spojenců v Afghánistánu, Iráku, Sýrii a dalších muslimských zemích. Tím neobhajuji terorismus, ale jenom podotýkám, že problém je hlubší a nevyřeší se pouze represí,“ řekl předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„V souvislosti s teroristickými zločiny z minulého týdne oprávněně soucítíme s jejich oběťmi. Hrdiny pařížského masakru a osobnostmi, které jsou Evropany hodnými tradic svobody, bratrství a rovnosti, jsou však zcela nepochybně dva muslimové, před redakcí zabitý policista Ahmed Merabet a prodavač v košer obchodu Lassana Bathily, který zachránil patnáct židovských zákazníků. Tito dva nepochybně do Evropy patří a například masarykovskou humanistickou tradici svým konáním nepochybně zosobnili. Jsem hrdý na to, že jsem s těmito dvěma Evropan – bez ohledu na to, že 24letý hrdina občanství dosud nemá,“ uvedl poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„Na druhé straně stojí prezident Zeman se svými náckovskými výroky o "genetické závislosti na zemi původu". Těžko říct, co tím chtěl sdělit v souvislosti s Českou republikou. Nabídnout české pohraničí potomkům sudetských Němců, kde o dlouhodobé zemi původu nemůže být pochyb? Obnovit snahy vyhnat nás někam za Volhu, odkud nás kdysi praotec přivedl k Řípu? Za prezidenta s tímto vyjadřováním se stydím bez ohledu na jeho náboženství, původ či národnost. Těm dvěma občansky skvělým muslimům nesahá bohužel svým uvažováním ani po kotníky,“ dodal Zlatuška.

„Já se přidávám v této věci k vyjádření profesora Zlatušky. Nebyl bych tak kritický k prezidentu Zemanovi, ale rámcově má profesor Zlatuška pravdu,“ míní poslanec ANO Matěj Fichtner.

Muslimské komunity zneužívají naší pohostinnosti. Doba ustupování ale skončila

„Sdílím názor, že imigranti musí přijmout a respektovat pravidla a zákony hostitelské země,“ reagoval místopředseda KDU-ČSL a poslanec Jan Bartošek.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

„Dodržovat pravidla soužití je zcela oprávněný požadavek. Je ale absurdní zapovídat migraci. Žijeme v globálním světě a chtít, aby lidi seděli doma, je anachronismus. A nepřijatelné je naznačovat, že lidé jsou geneticky predestinováni jen ve svých kulturách. Rasové teorie jsou jasný extrém a ty na Hrad nepatří. Místo výzev ke kulturní izolaci či asimilaci řešme, jak věcně regulovat migraci a co chceme na soužití usměrnit a co už ne – bez nadbíhání xenofobním a fašizujícím kampaním,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

Místopředseda Úsvitu a místopředseda poslaneckého klubu Marek Černoch uvedl, že názorem prezidenta Zemana souhlasí: „Pokud pozvu hosta a nabídnu svou pohostinnost, musí respektovat mé zvyky a má pravidla. Když to nedokáže, nebo nechce, ať se vrátí domů. A bohužel muslimské komunity zneužívají naší pohostinnosti k prosazování jejich zvyků a zájmů bez ohledu na naši kulturu. Nemají zájem se integrovat. Když navíc začnou prosazovat svou víru terorem, je to signál i pro ty, kteří se snaží vše shazovat na xenofobii, že doba ustupování skončila.“

„Je to líbivé a řada lidí na to ráda uslyší, čehož si je prezident vědom. Postrádám ale hlubší zamyšlení. Znamená to, že budou odebírat občanství rodilým Němcům, Francouzům, Britům, Španělům a budou deportováni zpět do zemí svých předků? Znamená to, že i my budeme uvažovat o deportování slovenských Romů zpět na Slovensko?“ ptá se místopředseda TOP 09 a poslanec Marek Ženíšek.

S tím lze než souhlasit. Pařížský atentát ale nebyl otázkou soužití, nýbrž teroristickým pokusem o popravu svobody slova a vzájemné tolerance,“ soudí senátor ODS Jiří Oberfalzer.

Miloš Zeman má naprostou pravdu

Anketa

"Řekl bych jim: Pokud nedokážete přijmout pravidla hostitelské země (...), vraťte se domů do své původní vlasti." Tak by Miloš Zeman řešil otázku problémových muslimů. Souhlasíte s ním?

99%
1%
hlasovalo: 33673 lidí

„Miloš Zeman má naprostou pravdu. Když k někomu přijdu na návštěvu, také musím akceptovat zvyklosti hostitele. A to nepřicházím zahalený a opásaný výbušninou. Cením si toho, že to řekl. Kéž by si z něj vzali vzor i ostatní čelní představitelé republiky. Nestojím o atentáty kdekoli u nás. Říkám to, přestože vím, že všichni s výbušninami kolem sebe, popřípadě automatickými zbraněmi nepřichází. Stále přemýšlím, jestli si Američané rozbitím fungujících státních zřízeních na Blízkém východě neuvědomovali, co činí, nebo to byl naplánovaný úmysl. Pro to, co zmiňoval Miloš Zeman ohledně nepřizpůsobivých a loajálních občanů už de máme precedens: Benešovy dekrety a odsun Němců,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava

„Jsem rád, že prezident Miloš Zeman zaujal na rozdíl od některých jiných představitelů zemí EU statečný a racionální postoj k této citlivé záležitosti. Pokud má západní civilizace pud sebezáchovy, tak tyto postoje musí politické reprezentace brát vážně a v úvahu. Já jsem v souvislosti s přijímáním uprchlíků z muslimských zemí na rizika tohoto procesu již před časem veřejně upozorňoval a vývoj mi bohužel dává za pravdu,“ uvedl poslanec ČSSD Richard Dolejš, který zároveň připomněl své dřívější vyjádření.

„Mám pochybnosti o tom, zda jsou naše bezpečnostní složky na jakoukoli vlnu přijímání islámských imigrantů připraveny. Sem patří i zvýšené riziko terorismu ze strany islámských náboženských fundamentalistických skupin. Dosud jsme byli z tohoto hlediska relativně klidovou zónou. To by však skončilo. Proto masové otevření se islámským imigrantům ze strany EU a ČR považuji za čirý bezpečnostní hazard. Otázkou je, co tuto vlnu migrace vyvolalo. Zda je to důsledek posílení vlivu islámských fundamentalistů v těchto zemích, jako dopad tzv. arabského demokratizačního jara, doprovázeného vojenským a politickým angažmá ze strany USA a NATO v některých arabských a islámských státech. To znamená pád diktátorů a následný chaos. Proto si myslím, že problém imigrantů z těchto zemí nemůže řešit pouze EU, ale je třeba také zapojit USA, které do dění v tomto sektoru aktivně zasahují. Nevím však nic o tom, že by administrativa USA například přijímání uprchlíků z tohoto válkou postiženého území plánovala,“ uvedl poslanec ČSSD Richard Dolejš.

„Mám pocit, že EU se v tomto ohledu opět ocitá v roli užitečného idiota. V tuto chvíli to má však sebedestruktivní charakter. EU je prostě nepoučitelná a nemá dostatečný pud sebezáchovy. ČR by tyto chyby neměla opakovat a plošné vlně imigrace by měla čelit. Stejně jako USA. Jinak nastanou velké bezpečnostní problémy, včetně nárůstu kriminality. Na to upozorňuji s plnou vážností. Proto před masovým přijímáním uprchlíků osobně upřednostňuji humanitární pomoc a hlavně posílení ochrany státních hranic v nejpostiženějších zemích EU. V tomto směru se země EU musí solidarizovat a na ochranu hranic navýšit prostředky. Svým dílem jako EU by se měla na finančním zajištění podílet také administrativa USA, protože jsou lídrem politických a vojenských procesů v krizových muslimských oblastech,“ dodal Dolejš.

Mohou zcela demokraticky jít hledat štěstí jinam. Třeba do Saudské Arábie

„Každý občan státu EU musí dodržovat zákony bez ohledu na své náboženství a ten, kdo  přichází, by měl respektovat i hodnoty, na kterých evropská civilizace stojí,“ myslí si místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

Poslanec Úsvitu Martin Lank jednoznačně souhlasí s tím, že je nutné trvat na respektování naší kultury a našich zákonů. „To se týká všech, komu bychom měli teoreticky poskytnou v naší zemi domov bez ohledu na původ nebo vyznání. Zjednodušeně – ať si každý věří, v co chce, pro mě za mě, ať si třeba uctívají mikrovlnou troubu. Pokud mě nebudou nutit dělat to samé, nebudou tím nikoho obtěžovat, nebudou chtít přispět od státu na pravidelnou výměnu trouby a hlavně, nebudou mít tendence někoho trestat za urážku mikrovln. Pokud nebudou respektovat naše pravidla, mohou zcela demokraticky jít hledat štěstí jinam,“ vysvětluje Lank. 

„Myslím si, že to měl Miloš Zeman říkat už dávno a především by to měl říkat směrem k jím podporované EU, která má politiku otevřenosti vůči imigrantům,“ míní poslanec ODS Petr Bendl.

„Já s panem prezidentem naprosto souhlasím. Nepamatuji si, že by v muslimských zemích křesťané terorizovali místní muslimské obyvatelstvo. Také se tam z Evropy masově nestěhujeme. A že by život s občanstvím bohatých muslimských států, co vyváží ropu a sociálně zajišťují své občany, byl pro statisíce Evropanů také příjemný!“ říká senátor ODS Jaroslav Zeman.

Vyjádření prezidenta sice odpovídá vidění většiny národa, ale…

„Řekl bych, že pokud chci žít v jiné zemi, když z různých důvodů ve vlastní nejde, musím přijmout pravidla hostitelské země. To by mělo být základní pravidlo soužití s většinovou populací. S prezidentem souhlasím,“ uvedl poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Myslím si, že na tom, co řekl prezident Miloš Zeman, je velký kus pravdy, a měli bychom být víc ostražití,“ reagovala poslankyně ČSSD Marie Benešová.

„Myslím si, že vyjádření pana prezidenta sice odpovídá vidění většiny národa, ale že je v dnešní době již takto těžko realizovatelné. Je třeba navrhnout konkrétní realizovatelné postupné kroky jak uvnitř ČR, tak v rámci EU,“ soudí poslanec KSČM Miroslav Opálka.

„Pan prezident má pravdu v tom, že ten, kdo tu nechce žít a podílet se na naší demokracii a svobodě, měl by odejít. Naši předci bojovali a umírali ve válkách, abychom mohli žít v míru. A to je pro mě vysoká hodnota, za kterou budou maximálně bojovat,“ říká europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Podle poslance Úsvitu Petra Adama je naprosto nezbytné dokázat rozlišit imigranty ekonomické a ty, kteří utíkají, protože jim jde v jejich zemi o život: „Je povinností každého civilizovaného člověka takto ohroženému jedinci podat pomocnou ruku. Není ale povinností naší společnosti se starat o každého, kdo chce jen využívat naší pohostinnosti. Je třeba začít tvrdě rozlišovat a také velmi intenzivně vynucovat to, že se každý, kdo do naší země přijde, bude chovat tak, aby žádným způsobem nenarušoval soužití nás všech.“

Dodržovat kulturní zvyky té které země by neměl být pro civilizovaného člověka problém

„Toto prohlášení pana prezidenta opět vyvolalo negativní reakci od jeho věčných zarputilých kritiků. Netvrdím, že splňuje nejvyšší požadavky na diplomacii, ale obsahem mu rozumím. Nemělo by se to však vztahovat jenom na nepřizpůsobivé muslimy. Ale obecně i recipročně. Já rovněž nevstupuji do buddhistických svatyň obutý a s tropickou helmou na hlavě. Podobně u Arabů nebudu popíjet whisky na veřejnosti a vyžadovat vepřovou panenku. Stejně tak v řadě islámských zemí není možné, bez ohledu na klima, aby se naše dámy po ulicích špacírovaly v bikinách či na pláži slunily nahoře bez,“ říká poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Dodržovat kulturní zvyky té které země by neměl být pro civilizovaného člověka problém. Stejně jako se připravit, že v opačném případě pošupajdí domů. Jak jinak v dnešním globalizovaném světě zařídit řád a pořádek a aby nedocházelo k neodůvodněné náboženské či národnostní nenávisti? Mají-li věční kritici pana prezidenta jiný účinný recept, sem s ním! Události v Paříži jsou bezpochyby tristní. Ale vzpomeňme i mimo jiné školy v Pákistánu, ruském Beslanu. Tisíce mrtvých a utečenců v Sýrii, Iráku, Palestině. Chaos v Libyi, Afghánistánu, Somálsku. To je na obrovské demonstrace za mír každý den a zamyšlení se nad tím, jaký je náš na tom podíl. Všude jsou lidé dobří a nedobří. Musíme mít odvahu bránit se těm druhým,“ dodává Koskuba. 

„Myslím, že prezident Zeman neříká nic nového. Prohlášení v podobném duchu jsem už dříve zaregistroval i od jiných světových politiků a ostatně naše hnutí rovněž obdobné myšlenky konzistentně hlásá již delší dobu. Plně souhlasím s tím, že host – imigrant by měl plně přijmout pravidla a respektovat zvyklosti hostitelské země. A v případě zákonů je to přece bez jakékoliv diskuze! Protože pokud se host nehodlá chovat podle pravidel hostitele, vnucuje mu své zvyklosti a pravidla, využívá až zneužívá jeho pohostinnost ke své vlastní rozpínavosti, pak totiž není hostem, ale parazitem,“ říká poslanec Úsvitu Karel Fiedler.  

„Položme si otázku, proč muslimové neemigrují do jiných mnohem bohatších muslimských zemích, než je naopak vysokou nezaměstnaností, finančními problémy a zadlužením zmítaná Evropská unie? Tam by přece neměli žádné problémy s asimilací společenskou i náboženskou. Podíváme-li se na věc z tohoto úhlu pohledu –  jedná se skutečně o imigraci ekonomickou, nebo jde spíše o vývoz svého vlastního řádu? O tom, že schopnost a (ne)zájem přizpůsobit se hostitelské zemi je v případě muslimů zcela odlišná od jiných imigrantů, máme přece zkušeností z jiných zemí více než dost,“ dodal Fiedler.

Předpokládalo se, že jde o dočasné pracovníky, kteří se vrátí

„Je to složitý problém, protože migrace byla součástí evropských dějin. Po druhé světové válce byl pociťován velký nedostatek pracovních sil, a tak zejména Francie a Německo podporovaly imigraci. Předpokládalo se, že jde o dočasné pracovníky, kteří se vrátí. Dle mého názoru podhoubím konfliktu není náboženství, ale špatná sociální situace početných muslimských komunit. Druhá a třetí generace imigrantů, kteří se narodili v těchto zemích, mají pocit nazařazenosti a nechtějí vykonávat podřadné práce jako jejich otcové. Zažívají krizi identity a část z nich inklinuje k extrémním názorům. V současné době vidím řešení problémů imigrace přímo v muslimských zemích. Je třeba okamžitě ukončit občanskou válku v Sýrii a Libyi,“ myslí si poslankyně ČSSD Dana Váhalová.

„Pan prezident jistě zvážil všechna pro a proti v takto závažné otázce, jako je příliv imigrantů do Evropy a s tím související problémy. Tento problém je opravdu závažný a měla by se jím zabývat celá Evropa. Já osobně se přikláním k tomu, aby se lidem pomáhalo v zemi, kde žijí. Aby neměli důvod k emigraci. Jelikož důvody pro odchod ze země jsou převážně ekonomického charakteru. Jako poslankyně se nezříkám, stejně jako mí kolegové z hnutí Úsvit přímé demokracie, odpovědnosti aktivně se podílet na řešení této problematiky,“ uvedla poslankyně Úsvitu Jana Hnyková

„Emigrace či imigrace je individuální akt jednotlivce. Je mnoho lidí, kteří problém s asimilací nemají. Zločince musíme být schopni potrestat už při přípravě,“ míní poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Vtrhneme do Evropy a zabijeme sto, dvě stě nebo pět set milionů lidí, nám je to jedno

Miloš Zeman v rozhovoru řekl i další věci: „Mluvím řadu let o islámském terorismu a všichni mi vykládají, že bych měl být multikulturální a dodržovat takzvanou politickou korektnost. Když před několika málo dny bylo islámskými teroristy v Péšávaru zavražděno 200 dětí, tak to vyvolalo jen minimální mediální pozornost. Když je dnes zavražděno deset francouzských novinářů, jsou toho plné noviny. Myslím, že svět si uvědomí nebezpečí radikálního islamismu teprve v době, kdy tyto útoky nebudou probíhat mimo Evropu a USA a budou se týkat lidí, kteří vytvářejí veřejné mínění, což jsou v daném případě novináři. Mně je stejně tak líto dvou set dětí jako těch deseti novinářů a nevidím důvod, proč bych jeden útok pokládal za méně zákeřný než druhý.“

Zeman též citoval významného představitele Islámského státu, který prohlásil: „Vtrhneme do Evropy a zabijeme sto, dvě stě nebo pět set milionů lidí, nám je to jedno.“ Muslimské teroristy Zeman považuje za jakési výsadky Islámského státu v Evropě, kteří se chovají přesně podle tohoto citátu.

Podle Zemana muslimská ghetta byla vytvořena imigranty samými proto, že nebyli schopni až na výjimky se asimilovat: „V každé z těchto menšin ovšem najdete lidi, kteří pronikli do evropské společnosti. Vezměte si u nás vietnamskou komunitu. Děti Vietnamců studují české vysoké školy, mluví perfektně česky, jsou schopní podnikatelé, takže tady máte krásný příklad úspěšné asimilace. Jestli to nejde ve francouzských či německých ghettech, tak je to podle mého názoru vina těch, kdo v nich žijí.“

„Každý člověk je rád, že má pravdu, ale byl bych tisíckrát raději, kdyby se moje varování před islámským terorismem ukázalo jako planá hrozba, protože v takovém případě by nebyli mrtví, nikoli jen ti minulí či přítomní, ale zejména ti budoucí. Velmi silně se totiž obávám, že tento proces bude rostoucí měrou pokračovat,“ varoval Zeman.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…