Pardubický hejtman se z rádia rozpovídal o Davidu Rathovi. Byl prý vždycky takový agresivní

07.08.2016 17:44

Dnešním hostem Luboše Xavera Veselého v Pressklubu na Frekvenci 1 byl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). Řeč byla nejen o aktuální situaci ve straně, ale například i o azylovém centru v Králíkách.

Pardubický hejtman se z rádia rozpovídal o Davidu Rathovi. Byl prý vždycky takový agresivní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

„Nedomnívám se, že by to mohlo uškodit celé sociální demokracii. Je to jen lokální problém,“ řekl Netolický k aktuální kauze fiktivní mluvčí Lucie Proutníkové jihomoravského kolegy Michala Haška. Předvolební boj existuje dle jeho názoru od jara, ale dnes již prý začíná horká kampaň. „A i toto může být součástí,“ pomyslel si Netolický. Více kauzu rozebírat nechtěl. „Nálada na palubě je pracovní, optimistická, jsme plni očekávání,“ sdělil před nadcházejícími volbami.

Netolický se rovněž zastal ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). „Jsem rád, že ministr, který prosazoval reformu policie, ji skutečně prosadil,“ sdělil. Podle jeho názoru bude za rok touto dobou předsedou sociální demokracie stále Bohuslav Sobotka. “Postavení předsedy strany je velmi silné,“ myslí si. 

V Pardubickém kraji jsou před volbami rozebírána podle Netolického jen věcná témata, ohledně programových priorit. Diskutuje se prý například o nové nemocnici. 

„I mladý člověk je schopen racionálně myslet a zasloužit se o budoucnost kraje. Je to ale zásluha nejen hejtmana, ale i celého vedení. Jestli jde jenom o věk, to je to nejmenší. Z něj nakonec vyrostete,“ podotkl k tomu, že je nejmladším hejtmanem v republice, Netolický.

Řeč přišla i na bývalého politika ČSSD Davida Ratha. „Jeho rétorika byla velmi agresivní. Nesouhlasil jsem s ní,“ řekl hejtman. Stranu jeho kauza však prý nepoškodí. „ČSSD se velmi výrazně od exhejtmana distancovala,“ dodal. Vadí mu však, jak dlouho se celá kauza vleče. K hejtmanovi Olomouckého kraje Jiřímu Rozbořilovi (ČSSD) a jeho kauze řekl jen to, že se domnívá, že tento krajský politik byl ve špatnou dobu na špatném místě.  

A své řekl hejtman i k možnému azylovému centru v Pardubickém kraji. „Problémem azylového centra v Králíkách jsme se zabývali dlouhodobě. Situace kolem toho nebyla příjemná. A to i z toho důvodu, že je zde velká nezaměstnanost. V době, kdy se dostavily první výsledky ohledně turistické expanze, přišla právě zpráva o azylovém centru. Bylo to nepříjemné pro celý region i pro městečko typu Králíky. Řada lidí by si mohla říct – proč bych jezdil na Králicko, kde jsou migranti,“ podotkl k bouři kolem centra Netolický. Následně pohovořil o rozdělení migrantů, kdy dle něj je třeba rozdílně přistupovat k člověku, jenž získal status azylanta, a k člověku, jenž přijde nelegálně přes Balkán. „Chceme-li, aby azylanti mohli žít v České republice, nelze je nastěhovat do malého městečka. Ta asimilace může nastat v oblastech, kde jsou lidé zvyklí potkávat cizince,“ podotkl.

Co nový terminál pardubického letiště? „V Pardubicích letiště je a bude. Vedle civilního provozu je i vojenský provoz. Letiště Pardubice jako takové je ve vlastnictví státu. To, že stávající podmínky provozu pro cestující, jsou tragické, je pravdou,“ řekl k letišti Netolický. Do terminálu je dle něj třeba investovat, je však nutné si stanovit potřeby. Přiznal však, že on sám z pardubického letiště nelétá. 

Poté přišla řeč na muniční sklad v Květné na Svitavsku. „Jednali jsme s Ministerstvem vnitra, když se převážela munice z Vrbětic, o podmínkách, za kterých bude region schopný akceptovat fungování skladu,“ řekl Netolický s tím, že sklad již rok funguje. „Z čeho mám větší obavy, jsou sklady nelegální, kdy jsme se například setkali se skladem v bývalém kravíně, který nebyl ani zkolaudován,“ sdělil hejtman.

Závěrem se hejtman rozhovořil o evropských dotacích. „Po předchůdcích jsem nepřevzal žádný projekt, ale bylo to v době, kdy jsme věděli, že Česká republika bude dočerpávat finance z evropských fondů. Zadali jsme tedy přípravy projektů všude, kde to šlo. Tehdy, když jsem přišel na poradu vedení úřadu, zaměstnanci mi naznačovali, jestli jsem se nezbláznil. Já jsem, řekl, ať připraví všechno. Nakonec jsme vyčerpali peníze na všechno, na co jsme potřebovali,“ uzavřel hejtman s tím, že dluh občanům je pouze v silnicích II. a III. třídy. 

reklama

autor: vef

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…