Párek na plakátu. ,,Přelepit, nezdravé!” Musel nahradit okurkou

03.04.2024 9:48

Politická korektnost a woke kultura o sobě opět dávají vědět. Jejich úder tentokrát dopadl na komika Eda Gamblea. Musel z londýnského metra stáhnout své plakáty. Zde je důvod.

Párek na plakátu. ,,Přelepit, nezdravé!” Musel nahradit okurkou
Foto: Instagram komika Gamblea
Popisek: Plakát Eda Gamblea v londýnském metru

Komik Ed Gamble si připravil reklamu pro své blížící se představení a tvrdě narazil. Na plakátu se totiž objevil s hot dogem v ruce. A hot dog, čili párek v rohlíku, je nezdravý. A už byl oheň na střeše. Komik prý propaguje špatný životní styl a to se podle platné legislativy nesmí. Alespoň ne v londýnském metru. Komik proto své plakáty musel přelepit. Napodruhé se v metru objevil s okurkou v ruce.

O kauze informoval např, server britského listu The Guardian.

„Vlastně nemám problém s předpisy TfL; dávají mi smysl. Ale nové plakáty propagují něco mnohem škodlivějšího: myšlenku, že okurky se dobře snoubí s kečupem a hořčicí. Nejsem smutný, že musím odstranit hotdog. Bylo to jen na plakátu, protože jsem chtěl jíst během focení,“ poznamenal komik. Jeho show nese název Hot Diggity Dog. Proto měl původně na plakátu párek v rohlíku.

Zkratka TfL odkazuje na pravidla Transport for London, což je dopravní podnik hlavního města Velké Británie.

„TfL mi řekl, že nemůžu mít na plakátu párek v rohlíku, abych propagoval svou show v Hackney Empire v červnu. Asi jsem nebezpečný? Tak jsem to nahradil okurkou. Jezte svou zeleninu, děti!“ napsal k tomu na sociální síti Instagram.

Anketa

Má Markéta Pekarová Adamová vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 37910 lidí

Ke kauze se vyjádřilo i tiskové oddělení TfL.

„Vítáme veškerou reklamu v naší síti, která je v souladu s našimi zveřejněnými pokyny. Po kontrole reklamy jsme upozornili, že prvky bude třeba odstranit nebo zakrýt, aby byla v souladu s našimi zásadami.“

Zákaz reklamy na nezdravé jídlo v síti londýnské veřejné dopravy vstoupil v platnost v roce 2019. Předpisy zakazují plakáty s jídlem a pitím s vysokým obsahem tuku, soli a cukru v podzemí i nad zemí, stejně jako v autobusech a na autobusových zastávkách.

„Studie z roku 2022 vedená London School of Hygiene and Tropical Medicine odhaduje, že zákaz přispěl ke snížení nezdravých nákupů o 1 000 kalorií v týdenních nákupech lidí. Největší efekty byly zaznamenány u čokolády a cukrovinek, kde došlo k téměř 20 % poklesu, neboli 317,9 kalorií, v průměrných týdenních nákupech domácností,“ doplnil k tomu The Guardian.

Sám Gamble naznačil, že je rád za kauzu, která se kolem jeho plakátů rozjela, protože se o jeho show mluví, ať už je na plakátech okurka či párek. „Plakáty nyní přesahují svou hodnotu,“ pochvaloval si v podcastu britské veřejnoprávní BBC.

Podle britské televize Sky News londýnský starosta Sadiq Khan řekl, že pravidla TfL pomohou vyřešit míru dětské obezity v hlavním městě. Organizace prý používá model vyvinutý Food Standards Agency (FSA) k definování potravin s vysokým obsahem tuku, cukru a soli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zakázat všechny reklamy. Nikdo na to neni zvědavej, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSunvukung , 03.04.2024 10:10:22

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…