Parkanová bude svědčit v kauze nákupu armádních tatrovek

13.05.2014 6:27

V kauze nákupu armádních vozů Tatra bude dnes u pražského městského soudu vypovídat exministryně obrany Vlasta Parkanová. Její někdejší první náměstek Martin Barták čelí v souvislosti se zakázkou obvinění z přijímání úplatku, zbrojař Michal Smrž z pokusu o podvod. Sama Parkanová je z doby svého působení na ministerstvu obviněna kvůli nákupu vojenských letounů CASA.

Parkanová bude svědčit v kauze nákupu armádních tatrovek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlasta Parkanová

Politička měla v hlavním líčení s Bartákem a Smržem svědčit už v březnu, tehdy se však omluvila pro nemoc. Dnes přijde na řadu odpoledne, dopolední část jednání je neveřejná. Obžalovaní se při ní totiž budou seznamovat s utajovanou částí spisu. Po výpovědi exministryně by rovnou měly následovat závěrečné řeči. Vynesení rozsudku plánuje soudce na středeční dopoledne.

Podle obžaloby se Barták pokoušel z pozice prvního náměstka Parkanové ovlivňovat průběh zakázky na nákup terénních aut. Při návštěvě USA v únoru 2008, kam odjel jako člen delegace tehdejšího premiéra Mirka Topolánka (ODS), pak prý neúspěšně požadoval po předsedovi dozorčí rady automobilky Tatra Williamu Cabanissovi úplatek pět milionů dolarů (přes 80 milionů korun). Penězi si firma měla zajistit hladký průběh zakázek vypisovaných Ministerstvem obrany.

Majitel zbrojařské firmy MPI Group Smrž se údajně snažil vylákat z představitelů Tatry peníze tím, že před nimi předstíral vliv na představitele českého Ministerstva obrany i vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…