Parkanová dostala za zveřejnění výslechů pokutu 16 tisíc

07.11.2013 16:46

Bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09, dříve KDU-ČSL) dostala za zveřejnění výslechů v kauze údajně předraženého nákupu vojenských letadel CASA pokutu 16.000 korun od Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Parkanová, které hrozila až stotisícová sankce, dnes informaci zpřístupnila na svém webu. Rozhodnutí není pravomocné, exministryně proti němu podá rozklad.

Parkanová dostala za zveřejnění výslechů pokutu 16 tisíc
Foto: hns
Popisek: Letadlo CASA a Parkanová, koláž

Parkanová, která je v kauze CASA obviněna ze zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku, zveřejnila v půlce srpna na svých webových stránkách záznamy výpovědí svědků i obviněných. Svůj krok tehdy neodůvodnila. Mezi dokumenty jsou například výpovědi expremiéra Petra Nečase (ODS), někdejšího ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) či současného ministra obrany Vlastimila Picka.

Ukázala na veřejně známé osobnosti

Podle ÚOOÚ se tak Parkanová dopustila přestupku, protože porušila zákonem uloženou povinnost zachovávat mlčenlivost o osobních údajích. Zasáhla tak prý do práv lidí, jejichž údaje zveřejnila. Vedle 16.000 korun má exministryně zaplatit dalších tisíc korun jako náhradu nákladů řízení. Úřad v rozhodnutí uvádí, že po zhodnocení přitěžujících i polehčujících okolností se rozhodl uložit pokutu při dolní hranici zákonné sazby. Horní hranice činí podle zákona o ochraně osobních údajů 100.000 korun.

Za přitěžující okolnost označil úřad to, že osobní údaje byly zveřejněny prostřednictvím internetu, a tedy nenapravitelně zpřístupněny v podstatě neomezenému počtu osob. Parkanové přitížilo i to, že má právnické vzdělání, takže by měla znát právní předpisy lépe než laici.

Naopak polehčující okolností je podle ÚOOÚ to, že lidé, jejichž osobní údaje Parkanová zveřejnila, jsou převážně veřejně činnými osobami, které musí snést vyšší zásah do svého soukromí než běžní občané.

"Za polehčující považuje správní orgán také skutečnost, že trestní řízení vedené s obviněnou, respektive veškeré jeho okolnosti, jsou dlouhodobě a poměrně detailně veřejnosti zprostředkovávány médii," konstatoval úřad. Exministryni v očích úřadu pomohla i její pohnutka ke zveřejnění výslechů, tedy snaha vyvrátit nactiutrhačné informace o své osobě.

Kvůli obchodu je vedle Parkanové vyšetřován tehdejší ředitel sekce vyzbrojování Jiří Staněk

Proti rozhodnutí lze do patnácti dnů od jeho doručení podat rozklad, který následně posoudí předseda ÚOOÚ. Advokát Parkanové Tomáš Sokol ČTK sdělil, že možnost rozkladu využije.

V souvislosti se zveřejněním výpovědí a dalších dokumentů zvažoval dozorový státní zástupce Jan Kořán uvalení vazby na exministryni kvůli možnému ovlivňování svědků. Svědci, jejichž totožnost byla odhalena, se sami ozvali žalobci a stěžovali si. Kořán ale později sdělil, že podání návrhu na vzetí do vazby prakticky vylučuje a že šlo pouze o úvahy v "teoretické rovině".

O nákupu letounů CASA za více než 3,5 miliardy korun rozhodla vláda Mirka Topolánka (ODS) v roce 2009. Nákup byl od počátku mnohými odborníky i médii kritizován jako předražený. Hovořilo se také o tom, že za pořízením letadel stál silný tlak vysoce postavených úředníků Ministerstva obrany, kteří španělské stroje prosadili proti vůli některých armádních představitelů.

Kvůli obchodu je vedle Parkanové vyšetřován tehdejší ředitel sekce vyzbrojování Jiří Staněk. Exministryně podle kriminalistů nenechala zpracovat nezávislý posudek na cenu letounů pro vojenské letectvo. Při nákupu tak údajně vznikla škoda 658 milionů korun. Parkanová je přesvědčena o tom, že se trestného činu nedopustila. Své stíhání považuje za bezdůvodné. Vinu odmítá i Staněk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…