Parkanová zveřejnila výslechy, porušila zákon? Posoudí to úřad

16.08.2013 15:47

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) se brzy začne zabývat tím, zda bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová neporušila zákon, když zveřejnila výslechy v kauze údajně předraženého nákupu vojenských letadel CASA.

Parkanová zveřejnila výslechy, porušila zákon? Posoudí to úřad
Foto: Archiv VP
Popisek: Vlasta Parkanová

Úřad v této souvislosti obdržel ve čtvrtek stížnost od jednoho člověka, řekl mluvčí ÚOOÚ David Pavlát. Vlasta Parkanová ve středu na svém webu zveřejnila záznamy výpovědí svědků i obviněných v kauze, svůj krok neodůvodnila.

Mezi zveřejněnými dokumenty se nachází například výpovědi expremiéra Petra Nečase (ODS), někdejšího ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) či současného ministra obrany Vlastimila Picka. A právě Pickův resort se ve čtvrtek důrazně ohradil proti zveřejněným dokumentům - Parkanová prý neodtajnila všechny materiály, ale pouze jejich část.

Picek podle své mluvčí Miry Třebické při prvním výslechu začátkem roku 2012 detektivům podrobně popsal způsob nákupu letounů pro armádu. Při další výpovědi pak již pouze odkázal na svůj předešlý výslech. "Bohužel ta předmětná výpověď zveřejněna není," uvedla ve čtvrtek mluvčí na internetových stránkách úřadu. "Nevím, co bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová sleduje zveřejněním výpovědí v kauze CASA," dodává Třebická.

V souvislosti se zveřejněním výpovědí dozorový státní zástupce Jan Kořán ve čtvrtek prohlásil, že policie zvažuje uvalit na exministryni vazbu kvůli možnému ovlivňování svědků. Svědci, jejichž totožnost byla odhalena, se totiž sami ozvali žalobci a stěžovali si. Po několika hodinách ale Kořán svůj výrok usměrnil. V zaslaném prohlášení uvedl, že podání návrhu na vzetí do vazby prakticky vylučuje a že šlo pouze o úvahy v "teoretické rovině".

O nákupu letadel CASA za více než 3,5 miliardy korun rozhodla vláda Mirka Topolánka v roce 2009. Nákup byl od počátku mnohými odborníky i médii kritizován jako předražený. Hovořilo se také o tom, že za pořízením letadel stál silný tlak vysoce postavených úředníků Ministerstva obrany, kteří španělské stroje prosadili proti vůli některých armádních představitelů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…