Parlament posoudí dohodu s Mongolskem o předávání osob pobývajících neoprávněně na území druhého státu

13.07.2019 12:17

Poslanci a senátoři dostali od vlády k projednání dohodu mezi Českem a Mongolskem o předávání osob, které pobývají neoprávněně na území druhého státu. Česko má již uzavřené takovéto smlouvy se 16 zeměmi, s Mongolskem však nikoli. Kromě toho jsou pro ČR závazné i smlouvy s dalšími 17 zeměmi, které uzavřela EU.

Parlament posoudí dohodu s Mongolskem o předávání osob pobývajících neoprávněně na území druhého státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na programu sněmovny bylo například zdražení ročních dálničních známek ze současných 1500 na 2000 Korun

Dohodu podepsali letos v květnu v Praze ministři zahraničí obou zemí, Tomáš Petříček (ČSSD) a jeho mongolský protějšek Damdin Cogtbátar. Smlouvy tohoto druhu představují jeden z důležitých nástrojů boje proti nelegální migraci a proti dalším negativním jevům, které s ní souvisí, uvádí vláda.

Vláda uvádí, že česká strana usilovala o sjednání readmisní dohody s Mongolskem dlouhodobě kvůli vysokému počtu případů nelegálního pobytu občanů Mongolska na českém území v minulosti. "V posledních letech sice došlo k poklesu počtu těchto případů, avšak vzhledem k tomu, že nelze předjímat vývoj migračních toků a jejich intenzitu, je sjednání readmisní smlouvy s Mongolskem stále účelné," uvádí vláda.

V materiálu stojí, že podle statistik nelegální migrace služby cizinecké policie bylo loni v tuzemsku zjištěno 74 nelegálně pobývajících občanů Mongolska. Letos od ledna do března zjistily úřady 14 nelegálně pobývajících mongolských občanů.

Dohoda má odstranit případné problémy v komunikaci mezi úřady obou států při identifikaci zadržených osob, které v dané zemi pobývají protiprávně, a při jejich předávání. Dohoda by měla také zrychlit postup předávání osob a zkrácení doby pobytu v zajišťovacích zařízeních.

Obě země jednaly o textu dohody od roku 2011. Jednání ztěžovala skutečnost, že Mongolsko nemělo dosud s takovýmito smlouvami zkušenosti. První readmisní dohodu sjednalo s Ruskem až v roce 2014.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…