ParlamentníListy.cz jsou na seznamu Českého rozhlasu. Vévodí dezinformačním webům

26.11.2016 12:40

O problematice falešných zpráv neboli „fake news“ píše na svém webu Český rozhlas.

ParlamentníListy.cz jsou na seznamu Českého rozhlasu. Vévodí dezinformačním webům
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Český rozhlas srovnal dvacet nejsdílenějších zpráv za poslední rok ze „standardních zpravodajských serverů“ a z „dezinformačních webů“. Zatímco dvacet nejsdílenějších zpráv ze zpravodajských webů nasbíralo za rok zhruba 364,3 tisíce facebookových interakcí, u falešných zpráv z dezinformačních webů to je 379,5 tisíce, tedy asi o čtyři procenta více.

Jako příklad falešné zprávy uvádí Český rozhlas zprávu s titulkem „Pokud je to pravda, nastane šok. Rozdělení ČSFR v roce 1992 je neplatné!“. Zpráva s tímto titulkem vyšla na internetu 4. března letošního roku a rychle si získala pozornost. Na Facebooku ji sdílely stránky Česká realita na tvrdo a bez cenzury nebo Svobodné Československo, odkud se začala šířit mezi desetitísice lidí. Na sociální síti se na různých místech, třeba ve skupinách jako Přátelé Ruska v České republice, průběžně objevovala několik dalších měsíců – a dnes je s 26 tisíci lajky, sdíleními a komentáři druhým nejoblíbenějším českým článkem na Facebooku za poslední rok.

Jak server ale upozorňuje, rozdělení ČSFR rozhodně neplatné není. Text se odvolává na skutečně schválený ústavní zákon, který v případě, že by Česko nebo Slovensko chtělo z federace vystoupit, nařizuje vypsat referendum. Jenže ČSFR nepřestala existovat vystoupením Česka nebo Slovenska z federace, ale zánikem federace jako takové.

  • Celý text je ZDE

Sto nejsdílenějších zpráv z dezinformačních webů za poslední rok shromáždil veřejnoprávní rozhlas do přehledné tabulky. Často přitom nejde o původní obsah daných stránek – ty přebírají texty jednak od sebe navzájem, jednak od zahraničních zdrojů fake news. Autoři jsou prý přitom prakticky vždy anonymní nebo používají pseudonymy; dezinformační weby také obvykle tají svou vlastnickou strukturu a způsob financování.

Podle Českého rozhlasu jsou v tomto výjimkou Parlamentní listy, "které přes firmu Our Media spoluvlastní senátor a majitel hazardní skupiny Synot Ivo Valenta".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…