Paroubek: Poraďte mi, jak se mám tvářit?

23.03.2010 16:34

I předseda ČSSD Jiří Paroubek čekal během úterý netrpělivě na to, jak dopadne kauza s Mirkem Topolánkem. „Doufám, že se s nástupcem Topolánka domluvím,“ zavěštil pak odpoledne v online rozhovoru na webu Blesku.

Paroubek: Poraďte mi, jak se mám tvářit?

Ještě předtím, než grémium ODS vyřklo svůj ortel o tom, zda bude s Mirkem Topolánkem počítat ve volebním klání, se o jeho budoucnosti rozhovořil šéf ČSSD. „Byl bych rád, abych se z jeho nástupcem byl schopen domluvit na určité změně komunikace mezi velkými českými stranami," řekl Jiří Paroubek na chatu serveru deníku Blesk.

Čtenáři se ale ptali Paroubka i na jiné věci. Jednu tazatelku například trápilo, proč se  stále mračí. „Máte krásnou ženu a dítě, tak už se konečně přestaňte tvářit jako kakabus," podotkla.    

„Poraďte mi, jak se mám tvářit?," odvětil ale otázkou lídr ČSSD. „Máte pravdu, že bych mohl být spokojený. Ale já si uvědomuji, že pokud sociální demokracie ve volbách zvítězí a sestaví vládu, ta největší práce ji teprve čeká," omlouval pak sám sebe.

Nemám pro Topolánka ospravedlnění  

„Myslím, že to, jak se pan Topolánek vyjádřil, je smutné. Byl bych rád, abych se z jeho nástupcem byl schopen domluvit na určité změně komunikace mezi velkými českými stranami. Meze nemůže totiž držet jenom jedna strana. Myslím, že tak, jak se pan Topolánek vyjadřoval, že to nepoškodilo jenom jeho, ale má to potenciál poškodit celou politickou třídu země. A snížit i tak nízkou důvěru veřejnosti v politiku. Pokusíme se to změnit," odvětil Paroubek i na nemálo dotazů týkajících se právě lídra ODS.

„Nemám pro pana Topolánka žádné ospravedlnění. Lidsky to mohu chápat jako selhání s jistou mírou lítosti. On sám za to zaplatí velmi pravděpodobně ukončením své politické kariéry," dodal k tomu.

Návrat komunismu nechceme!

Předseda sociální demokracie v on-line rozhovoru ale často odrážel i stesky čtenářů nad tím, že ČSSD hodlá po volbách spolupracovat s KSČM „Měla byste přehodnotit četbu novin, které používáte a zkusit používat soudnější listy, ze kterých se dozvíte objektivnější informace o tom, co sociální demokracie opravdu chce. Návrat komunismu to skutečně není," odpověděl na jeden z množství podobných dotazů.

Podle Paroubka je ale pravda v tom, že by se komunismus již nikdy neměl vrátit. „Přijít může jenom tam, kde lidé nevědí, o jaký nesmyslný systém se jedná," přidal k tomu v dovětku.

Kdo ovlivnil státní dluh? Byla to ODS!

Poněkud obsáhlejší pak byla Paroubkova odpověď na to, kdo vlastně zadlužil Česko. Nedávno totiž prezident Václav Klaus prohlásil, že to byly v devadesátých letech právě sociální demokraté, kteří dali základ nynějšímu obludnému dluhu České republiky, který čítá už přes bilión korun.

„Jestli chcete čísla, tak Vám je rád dám. První dvě vlády ODS, vedené Václavem Klausem, zapříčinily náklady transformace ve výši 680 miliard korun. V letech 1993 až 1998 vlády Václava Klause použily k vyrovnání státního rozpočtu 180 miliard korun z výnosů privatizace. A v letech 1993 až 1996 40 miliard z přebytku důchodového účtu. Připomínám, že celkový státní dluh v tuhle chvíli je 1178 miliard korun. Vláda ODS v letech 2008 a 2009 zvýšila státní dluh o dalších 286 miliard. Když sečtu 680 miliard nákladů transformace, za které má odpovědnost Václav Klaus, a 286 miliard deficitu, za které má odpovědnost Mirek  Topolánek, tak každý objektivní člověk musí uznat, kdo ovlivnil negativně nejvíce výši státního dluhu. Čísla jsou neúprosná. Byla to ODS," vysypal nekompromisně cifry.

Pokáral Škromacha 

Sepsul také svého kolegu, místopředsedu ČSSD Zdeňka Škromacha. Ten nedávno prohlásil, že předvolební sliby by voliči neměli brát až tak smrtelně vážně.

„Zdeněk Škromach se nechal v rámci workshopu o důchodové reformě unést svým přáním dostat důchody výše, než je reálné a realistické. Byla to chyba. Přál bych si, aby vždy, když udělám chybu já nebo někdo z mých kolegů, jsme ji byli také schopni otevřeně přiznat. Tady Zdeněk ještě udělal druhou chybu, a sice, že zpochybňoval to, co neměl říkat," dodal.

Více: Topolánek popřel svou rezignaci: Tak to tedy ještě pravda není

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…