Paroubek: Západ svým tlakem na Rusko dosáhl zejména toho, že nahnal Kreml do náruče Pekingu

25.12.2014 15:34

Peking je připraven pomoci Rusku a podle ministra zahraničí ČLR je ochoten na to dát své téměř neomezené prostředky. Na zprávu reaguje někdejší premiér Jiří Paroubek. Po takovém vyjádření Číny prý nemá smysl pokračovat v ekonomické válce vůči Rusku, včetně útoků na rubl. „Západu, tedy zejména Evropské unii, tak na krku zůstane bankrotující Ukrajina a zvyšující se vojenské výdaje. Opravdu nepříliš perspektivní základ pro hospodářské oživení v Evropě,“ napsal Paroubek ve vyjádření, které poslal médiím.

Paroubek: Západ svým tlakem na Rusko dosáhl zejména toho, že nahnal Kreml do náruče Pekingu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jiří Paroubek

Jiří Paroubek upozorňuje na velice těsné a prohlubující se spojenectví Ruska a Číny. Svou roli prý sehrává a sehraje také jednoznačné vyjádření ministra zahraničí ČLR, který v rozhovoru pro hongkongský list hovoří o Rusku jako o příteli, který se neopouští, s tím, že Čína dá – v případě potřeby – tomuto příteli, kterého považuje za strategického, k dispozici své prakticky neomezené zdroje. Pochopitelně včetně finančních. ČLR má v současnosti finanční zázemí v podobě svých obrovských státních aktiv v euru a USD a také ve zlatě.

„Po takovém prohlášení člena nejužšího vedení Číny nemá smysl pokračovat v ekonomické válce vůči Rusku, včetně útoků na rubl. Čína si nepřeje ekonomické zhroucení Ruska a rozklad současného mezinárodního uspořádání, v němž Rusko hraje stále důležitou roli. Tu Čína respektuje, ale v souladu se svou tradiční zahraniční politikou nezasahování jej v ní nehodlá nahradit. Západ svým tlakem na Rusko dosáhl zejména toho, že nahnal Kreml do náruče Pekingu a pomohl ukout strategické spojenectví ČLR a Ruska. Je jen otázkou, zda se k němu otevřeně připojí ještě další nové velmoci, tedy Indie a Brazílie či jiné státy,“ analyzuje Paroubek současnou situaci.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Celé prohlášení Jiřího Paroubka:

Rubl zpevňuje strategické spojenectví Pekingu a Moskvy

Praha, 25. prosince 2014
Ruský ministr financí se vyjádřil, že rubl má to nejhorší za sebou a zpevňuje. Finanční trhy o tom přesvědčilo sebevědomé vystoupení ruského prezidenta, kterému na tiskové konferenci nechybělo odhodlání.

Svou roli nepochybně sehrává a sehraje také jednoznačné vyjádření ministra zahraničí ČLR, který v rozhovoru pro hongkongský list hovoří o Rusku jako o příteli, který se neopouští, s tím, že Čína dá – v případě potřeby – tomuto příteli, kterého považuje za strategického, k dispozici své prakticky neomezené zdroje. Pochopitelně včetně finančních. ČLR má v současnosti finanční zázemí v podobě svých obrovských státních aktiv v euru a USD a také ve zlatě.

Po takovém prohlášení člena nejužšího vedení Číny nemá smysl pokračovat v ekonomické válce vůči Rusku, včetně útoků na rubl. Čína si nepřeje ekonomické zhroucení Ruska a rozklad současného mezinárodního uspořádání, v němž Rusko hraje stále důležitou roli. Tu Čína respektuje, ale v souladu se svou tradiční zahraniční politikou nezasahování jej v ní nehodlá nahradit. Západ svým tlakem na Rusko dosáhl zejména toho, že nahnal Kreml do náruče Pekingu a pomohl ukout strategické spojenectví ČLR a Ruska. Je jen otázkou, zda se k němu otevřeně připojí ještě další nové velmoci, tedy Indie a Brazílie či jiné státy.

Západu, tedy zejména Evropské unii, tak na krku zůstane bankrotující Ukrajina a zvyšující se vojenské výdaje. Opravdu nepříliš perspektivní základ pro hospodářské oživení v Evropě.

reklama

autor: dkr

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…