Paroubek „napomenul" Zaorálka kvůli Rusku

17.03.2014 13:01

Západní mocnosti odmítají výsledky krymského referenda, protože ho považují za neplatné. Na druhou stranu je zde ale prý legitimní současná ukrajinská vláda. Podle Jiřího Paroubka se tudíž v tomto případě měří dvojím metrem.

Paroubek „napomenul" Zaorálka kvůli Rusku
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

„Na jedné straně je prý zcela legitimní současná ukrajinská vláda. Prezident Ukrajiny Janukovyč – jakkoliv možná opovrženíhodný – ani neabdikoval, ani nezemřel (byť tyto pokusy byly před jeho útěkem z Kyjeva zřejmě činěny), ba ani nebyl odvolán podle platné ústavy. Zůstává tedy de iure prezidentem, byť jeho možnosti na Ukrajině cokoliv ovlivňovat jsou dnes nulové,“ píše ve svém tiskovém prohlášení Jiří Paroubek.

„A prezident Janukovyč současného premiéra nejmenoval. Premiér Jaceňuk je tedy slušně řečeno revoluční premiér, natvrdo řečeno je nelegitimním předsedou vlády,“ dodává.

Celý článek Jiřího Paroubka je ZDE.

„Na druhé straně je zde jednoznačné rozhodnutí krymských občanů v referendu o připojení Krymu k Rusku. Připomenu, že předtím o tomtéž rozhodl zdrcující většinou již regionální krymský parlament, který vyhlásil referendum. Je to rozhodně demokratičtější procedura (plebiscit) a také méně násilná nežli ta, která předcházela např. oddělení Kosova od Srbska,“ míní Paroubek. „Kosovo i Krym ovšem představují porušení mezinárodního práva, to je nepochybné. Chce to jen nemít dvojí metr.“

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Podle bývalého předsedy ČSSD pokračují sociální demokraté v nevybalancovaném postoji, a to v souvislosti s blížícími se volbami a se situací na Ukrajině. „L. Zaorálek zřejmě vůbec nevnímá situaci mezi českými levicovými voliči, a to je devět týdnů před volbami do EP vážné. Významná menšina (možná většina) levicových voličů chce vybalancovat politiku české vlády vůči Rusku a Ukrajině,“ tvrdí Paroubek.

„L. Zaorálek bude pokračovat ve svém jednostranném přístupu vůči Rusku a Ukrajině až do voleb do EP, i po nich. A upřímně, volby do EP, a jejich výsledek, budou ovlivněny krizovou situací na Krymu, o tom nelze pochybovat,“ uzavírá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…