Paroubek vysvětlil, co bylo za jeho cvičením před kamerou

28.06.2017 9:11

Jiří Paroubek se nechce vrátit do ČSSD kvůli funkcím, ale proto, aby ji morálně podpořil. Je totiž prý socialistou celý život, a chce proto takto pomoci sociálnědemokratické straně, která je nyní v obtížích.

Paroubek vysvětlil, co bylo za jeho cvičením před kamerou
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Jiří Paroubek v Brně promluvil ke studentům a hostům vysoké školy BIBs

Na úvod svého rozhovoru pro DVTV se vrátil k incidentu z minulého týdne, kdy po pěti minutách odešel ze studia Českého rozhlasu, protože se mu nelíbily otázky, které mu moderátor kladl. Nyní Paroubek vysvětlil, že na otázku redaktora, byť mu přišla nesmyslná, odpověděl. „Ale pokud se někdo vrací k otázce, na kterou už jsem odpověděl, tak mám spíš pocit, že je pod vlivem nějaké vlivové agentury, třeba Bisonu,“ uvedl v narážce na agenturu, která má být blízká vedení ČSSD, zejména prvnímu místopředsedovi Milanu Chovancovi.

„Když je někdo naveden a pracuje na něčí zakázku, tak nemám zapotřebí u toho asistovat,“ dodal Paroubek s tím, že ve svém věku už nemá takové věci zapotřebí. Důkazy prý nemá, ale když se někdo ptá třikrát za sebou na něco, co není zajímavé, tak je to divné.

Pak se konečně dostal k aktuální politické situaci. Hlavním favoritem voleb je podle Paroubka Andrej Babiš, který získá „kontrolní balík“ poslaneckých hlasů, který bude kolem osmdesáti či devadesáti. Společně s komunisty, kteří by podle jeho výpočtů mohli získat až třicet hlasů, by to byla velmi pohodlná většina.

CELÝ ROZHOVOR ZDE

„Nemyslím si ale, že by Andrej Babiš byl tak hloupý, že by s nimi udělal koalici,“ myslí si bývalý předseda vlády. Babiš podle něj sestaví menšinovou vládu a oficiálně bude říkat, že se uchází o podporu napříč celým politickým spektrem.

Paroubkovi přišel i dotaz, zda by místo ČSSD, která se potápí, nechtěl raději prozíravě zakotvit v hnutí ANO. „Já jsem ideový socialista,“ odmítl nápad Paroubek. Nějaká forma spolupráce s Andrejem Babišem by jej prý ale možná lákala, protože je to zajímavý člověk. „Je to člověk, který dosáhl v životě úspěchu. Úplně jiný než ti politici, kteří, jak říká, nevybudovali ani boudu na psa,“ vysvětlil své zaujetí. Na Babišovi prý oceňuje jeho praktičnost, ale vadí mu jeho střet zájmů. Politickou spolupráci však nevidí reálně, protože Babiš je podle něj napravo od středu, zatímco on sám je na levici.

Chci do ČSSD, zakládal jsem ji

Bohuslav Sobotka podle něj udělal zásadní chybu, že nebyl proti Babišovi tak důrazný jako letos už vloni, kdy vypukla kauza Čapího hnízda. „Tehdy by asi Babiš politicky skončil,“ myslí si expremiér, protože kauza Čapího hnízda má velký politický náboj. Pokud prý evropský úřad OLAF, který kauzu stále šetří, objeví zneužití dotací, bude to podle Paroubka pro Babiše znamenat nejen konec v politice, ale nejspíš i trestní stíhání. Dnes totiž má velkou výhodu, že ovládá ministerstvo spravedlnosti, ale až tato výhoda skončí, mohou se dít věci. „Tak odvážní policisté nejsou, aby vyšetřovali člověka, který má moc,“ dodal.

V dalším průběhu rozhovoru došlo i na jeho pokus o opětovný vstup do ČSSD a redaktor Horký se přiznal, že stanovy sociální demokracie jsou v tomto směru tak složité, že jim nerozumí. Paroubek mu to však vysvětlil. „Je to velmi jednoduché. Já chci být členem té strany, protože jsem ji kdysi zakládal. Nebo spoluzakládal,“ slevil nakonec.

O nejvyšší funkce ve straně ale prý usilovat nechce. „Pane redaktore, mně je šedesát pět let. Možná na to nevypadám, já vím, že vypadám jako mladý důchodce, nicméně už jsem důchodce a mám taky jiné zájmy,“ prozradil. Ve svém věku prý chce dělat hlavně věci, které ho baví. A nezištně pomáhat ČSSD by jej prý bavilo. „Moje funkce neřeším, ty řeší jen lidé, kteří se bojí mojí konkurence,“ myslí si.

Pak byl dotázán, kdo z předsedů ČSSD byl podle něj nejlepší. Paroubek jmenoval prvorepublikového předsedu Antonína Hampla, z těch porevolučních by prý nechtěl jmenovat žádného. O Bohuslavu Sobotkovi jmenovitě pak řekl, že byl velmi šikovný první místopředseda. „Lídr to není, to už zjistil sám,“ dodal.

Nakonec se Paroubek vyjádřil i k otázce migrantů a kvót. Ty se podle něj zjevně neosvědčily. Pokud jde o imigranty, krotil by hysterii. „K nám se žádné zástupy nehrnou, a těch pár desítek, co nám každý rok přibudou, ti, myslím, nic neohrožují, a už vůbec ne naši bezpečnost,“ uvedl s tím, že v jiných evropských zemích to problém samozřejmě je.

Petra měla vařit

Pak ještě diváka zajímalo, zda lekce čínských cvičení, které Paroubek dává na internetu, jsou legrace, nebo vážná věc. „To cvičení je dost vážná věc,“ ohradil se Paroubek a začal vysvětlovat jeho význam. Prozradil, že na cvičení přišel díky své bývalé ženě, která jej přivedla na zdravý životní styl. Původní plán internetového seriálu prý byl, že v něm budou vystupovat dohromady, přičemž Petra Paroubková by v pořadech mezi cvičením svého manžela učila diváky vařit zdravá a chutná zeleninová jídla, která sama vymyslela. Jejich rozvodem však gastronomická vložka pořadu vypadla, zůstalo tedy pouze jeho cvičení.

Sám se mu prý věnuje hodinu a půl denně. Za natočená videa prý žádné peníze nemá, jeho záměr byl pouze osvětový. „Chtěl jsem ukázat lidem alternativu,“ vysvětlil.

Na úplný závěr ještě Paroubek avizoval, že v prezidentské volbě nejspíš podpoří Miloše Zemana, který mu přijde z kandidátů jediný přijatelný, i když se v některých otázkách, třeba v pohledu na životní prostředí, rozcházejí. „Je to figura, která má mezinárodní rozhled,“ vyzdvihl prezidenta. Proto by jej rozhodně nenapadlo proti Miloši Zemanovi kandidovat. Dotaz, zda jej s prezidentskou kandidaturou někdo oslovil, však podrážděně odmítl komentovat. Do budoucna však něco takového nevyloučil.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…