Paroubkův muž: Kdyby Šlachta a Ištvan v Nečasově kauze nekonali, sami by mohli být odsouzeni

19.02.2014 9:36

Do politiků, kteří kritizují práci olomouckého vrchního žalobce Ivo Ištvana a šéfa policejního protimafiánského útvaru Roberta Šlachty, se ostře opřel Miroslav Němec, stínový ministr vnitra strany LEV 21. „Když sleduji vyjádření mnohých politiků k trestnímu stíhání bývalého premiéra Petra Nečase a jejich útoky na ředitele ÚOOZ Šlachtu a vrchního státního žalobce Ištvana, nabývám dojmu, že naši politici právu vůbec nerozumí,“ píše v úvodu svého zamyšlení na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz.

Paroubkův muž: Kdyby Šlachta a Ištvan v Nečasově kauze nekonali, sami by mohli být odsouzeni
Foto: Redakce
Popisek: Miroslav NĚMEC z LEV 21

Anketa

Jste spokojeni s prací Bradáčové a Ištvana?

90%
10%
hlasovalo: 13765 lidí

Podle Němce z řady politických vyjádření k případu stíhání Petra Nečase vyplývá, že mnozí politici vůbec nechápou, v čem spočívá korupční jednání. A že také neznají základní právní vymezení jednotlivých skutkových podstat trestných činů uvedených v platném trestním zákoně č. 40/2009 Sb. „A nejsou schopni pochopit, že podle dalšího platného zákona – podle trestního řádu č. 141/1961 Sb., ve znění změn, novel a doplňků, který je zákonem upravujícím trestní řízení soudní, postupoval nejen ředitel ÚOOZ plukovník Mgr. Robert Šlachta a jeho podřízení, kteří jsou ex offo povoláni plnit úkoly přípravného řízení trestního, které pak ze zákona dozoruje vrchní státní žalobce, v tomto konkrétním případě JUDr. Ivo Ištvan, jenž opět jen postupoval v souladu s platným právem a nic víc. Tito politici nechápou ani to, že oba tito pánové byli právě podle zákona povinni okamžitě konat po zjištění toho, že se trestný čin nebo trestné činy staly, ale i tehdy, kdy zde bylo jen pouhé podezření, že mohly být spáchány, a pokud by tito pánové nekonali, dopustili by se oni sami jiných trestných činů a pak by následovalo jejich odvolání z těchto funkcí, soudní procesy a jejich odsouzení,“ upozorňuje stínový ministr.  

Podle něj je v politice samozřejmé, že se některým vysloužilým politikům nabízí do jejich důchodu různá, dobře placená a jinak lukrativní místa. Tím je jim státem nejen projevována úcta za poctivě vykonanou práci pro Česko v minulosti. U některých funkcionářů je to i nezbytné, aby nemohlo například dojít k vyzrazení skutečností, které si taková osoba s sebou do politického důchodu odnáší. „Že to, bohužel, řada našich občanů nechápe, je spíše smutné,“ poznamenává Němec.

Takové případy jsou podle něj ale něco zcela jiného než to, že „neposlušným“ poslancům, kteří hlasují proti vládě, nabízí předseda této vlády taková lukrativní místa jen proto, aby odešli z poslaneckých postů, uvolnili je poslušnějším osobám, a umožnili další fungování jeho zprofanované vlády. „V tomto případě jsou znaky korupce – něco za něco - přímo prokázány a je zde zcela jasný i úmysl pachatele - udržet si výhody plynoucí z funkce předsedy vlády pro sebe a své blízké,“ míní Němec.

Celý text Miroslava Němce najdete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…