Paroubkův návrat do ČSSD? Tito straníci by o něho měli zájem

02.12.2016 7:25

Svými plány na návrat do sociální demokracie prý expremiér a někdejší předseda ČSSD Jiří Paroubek vyvolal mezi některými straníky paniku. Píše o tom dnešní Mladá fronta Dnes.

Paroubkův návrat do ČSSD? Tito straníci by o něho měli zájem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Pražská buňka ČSSD prý dopředu ohlásila, že Paroubkovu případnou přihlášku nepřijme. Jiní sociální demokraté jej však oslovili s nabídkou spolupráce. „Těch nabídek mám víc,“ řekl Paroubek ve včerejším rozhovoru pro MF DNES.

Přestože jiní politici ČSSD by vstupu do strany nebránili, byla by pro Paroubka cesta do politiky přes sociální demokracii složitá, píše MF Dnes. Podle ní Paroubkovi mimo jiné ve straně nezapomněli, že po svém odchodu z ČSSD před pěti lety založil jiné konkurenční uskupení, LEV 21.

„Rozhodnutí o případném vstupu bude na příslušné místní organizaci. Žádná oficiální jednání na úrovni vedení neprobíhají. Pokud by se chtěl vrátit jako řadový člen, tak bychom tomu nebránili. Je to spíše na něm, aby řekl, jak chce ČSSD pomoci,“ cituje list místopředsedu ČSSD Jana Hamáčka.

Bývalý předseda ČSSD podle informací MF DNES pracuje i s variantou nestranické kandidatury, třeba na Liberecku. „Existuje spousta lidí, kteří si na pana Paroubka pamatují a oceňovali to, že je silný lídr. Je to už poměrně dlouho a nevím, zda by to zafungovalo jako motivace ho podpořit. Ale žádný průzkum to dlouho nezkoumal,“ cituje deník sociologa Jana Herzmanna.

Podle listu ale právě po silných lídrech přitom straníci nyní volají a v některých krajích těžko hledají výrazné lídry do příštích parlamentních voleb, které budou pro sociální demokracii klíčové. Zároveň straníci už kalkulují s tím, že za současných nízkých preferencí, s nižší šancí na zvolení, bude na prvních třech místech kandidátek veliký „nátřesk“ už tak. „Je chybou ČSSD, že nikdy nedokázala plně využít potenciálu svých předsedů. Nejsem přesvědčený, že bychom měli hledat u bývalých předsedů nové spasitele strany,“ říká jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Jiní by ale, jak list dále píše, v Paroubkovi viděli posilu, například poslanec Jaroslav Foldyna si myslí, že po takových lidech je poptávka. „Strana cítí potřebu po návratu toho ofenzivního stylu. Jiří Paroubek byl poměrně progresivní předseda v názorech a své politice. Ale v té mezilidské rovině si dokázal mnoho sociálních demokratů znepřátelit a to je ta hlavní rovina. Ale nepochybuji o tom, že strana politiky typu Jiřího Paroubka potřebuje,“ cituje deník politologa a člena ČSSD Lukáše Jelínka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…