Partie s politology: Voliči pravice teď volí ANO, ale příliš radosti jim to prý nedělá

12.10.2014 12:56

Svůj hlavní diskuzní pořad Partie věnovala televize Prima právě skončeným komunálním a senátním volbám. Z hnutí ANO se podle pozvaných politologů stává regulérní politická strana, která sice nemá ještě jasné ideologické zakotvení, ale buduje si svou regionální strukturu. Pokles volební účasti v Praze a tím i pokles hlasů pro tradiční pravicové strany, zejména TOP 09, vysvětlovali hosté pořadu neexistencí pravicové alternativy v hlavním městě a nechutí volit ANO.

Partie s politology: Voliči pravice teď volí ANO, ale příliš radosti jim to prý nedělá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

Jak se změnila politická mapa Česka? Na otázky Jana Punčocháře odpovídali tentokrát politologové Vladimíra Dvořáková z Vysoké školy ekonomické a Lukáš Jelínek z Masarykovy demokratické akademie.

Výsledky byly sečteny a v obcích a městech už se rozeběhla vyjednávání o budoucích koalicích. „Kdo je vítězem voleb? Jsou to ANO a KDU-ČSL?“ ptal se redaktor.

„Hodnotit úspěch jde vždy pouze v porovnání k tomu předchozímu výsledku. ANO pochopitelně uspělo. Z nuly hlasů získalo značnou podporu voličů. KDU-ČSL potvrdila ve volbách svůj restart,“ míní Dvořáková.

Lukáš Jelínek označil za vítěze voleb nezávislé kandidáty a různá místní hnutí, avšak potvrdil, že Babišovo hnutí slaví úspěchy. „ANO také uspělo a KDU-ČSL potvrdila svůj návrat.“ Odklon od etablovaných stran se podle něj v komunálních volbách tolik neprojevil.

TOP 09 je pražskou stranou

Čím to, že mezi voliči uspívají kandidáti, kteří hlasitě deklarují svou nezávislost na politických stranách, a ony samotné se zase chlubí tím, že na svých volebních lístcích mají mnoho nezávislých odborníků?

„Strany se mnohdy chlubí nezávislými kandidáty, ale často nemají dostatek svých kvalitních kandidátů,“ míní Dvořáková. Na místní úrovni se podle ní často volí nestranické osobnosti, které jsou v dané lokalitě známé a pro obec už něco udělaly.

Dvořáková poukázala také na výsledky TOP 09, která je podle ní více méně pražskou stranou a nebudovala si základnu v regionech. „Když Starostové a nezávislí nyní kandidovali sami, tak se ukázalo, že v krajích a malých obcích má TOP 09 potíže sestavit kandidátku i oslovit voliče.“ To je podle profesorky Dvořákové její velký problém.

Volby podle Jelínka mimo jiné ukázaly na celkový problém pravice, protože evidentně prý jejich původní voliči odevzdali hlas hnutí ANO. Zastupitele totiž ztratily TOP 09 i ODS. „Tam, kde má ODS kvalitní zastupitele, tam byla schopná uspět,“ připustil Jelínek.

Praha nenabídla přijatelnou pravicovou alternativu

Několikrát se diskutující v pořadu Partie v televizi Prima vrátili k výsledkům TOP 09 a také ODS v Praze. Ty prý ovlivnila zejména nízká účast voličů v hlavním městě, což bylo do jisté míry překvapením.

 „Voliči nevidí dostatečně dobrou pravicovou alternativu, a to pravděpodobně vedlo k nižší účasti,“ soudí Dvořáková.

Proč se TOP 09 v Praze oproti minulým volbám propadla? „Já si opravdu myslím, že rozhodovalo, že pravicoví voliči zůstali doma. Nechtěli volit hnutí ANO a z nějakého důvodu nemohli volit ani TOP 09 ani ODS,“ Tak vnímá výhru hnutí ANO Andreje Babiše Dvořáková. Pražané podle ní nenašli vhodnou pravicovou alternativu a celková znechucenost a unavenost vedla k nízké účasti.

„Já si myslím, že voliči i ANO volili jako klasickou politickou stranu, přestože se samo stále představuje jako jakési nepolitické hnutí.“ Profesorka Dvořáková také poukazovala na zcela nepřehlednou pražskou kandidátku a na prázdná hesla, kterými se prezentovala různá malá nově vzniklá uskupení. Proto prý přece jenom voliči neopustili zcela tradiční politické strany.

Vládní koalice bude ovládat Senát

Nikdo nezískal nadpoloviční většinu hlasů, tak aby postoupil rovnou z prvního kola do Senátu.  Oba politologové se pozastavili nad tím, že ve dvanácti obvodech v senátních volbách stojí proti sobě kandidáti koaličních partnerů. Což na první pohled vypadá jako ohnisko sporů. Ale podle Dvořákové to znamená, že určitě koalice získá minimálně těch dvanáct křesel v Senátu a tím pádem bude mít zaručenou většinu v horní komoře Parlamentu. Lukáš Jelínek je přesvědčen, že ČSSD má v senátním druhém kole velké šance, protože je s největší pravděpodobností podpoří ukáznění levicoví voliči, a proto očekává zvolení jejich kandidátů.

„Hnutí ANO už získá svůj senátorský klub a přestane být marginalizovanou stranou,“ uvedl Jelínek k úspěchu babišovců.

Volby opředené mýty

„Kandidáti hodně podváděli,“ tvrdil politolog Jelínek a upozornil tak na předvolební sliby, které nemohou být plněny.  Kandidáti do Senátů prý často voličům tvrdili, že budou spravovat kraj ze Senátu a přinesou do regionu peníze, zaměstnanost a mnohé další výhody. To však z podstaty senátorského mandátu nejde splnit. Slibovat prý mohli pouze to, že budou pracovat na kvalitních zákonech. „Mohou do Senátu vnést znalost regionu,“ podotkla Dvořáková. „Senátor, který nemá vyšlapané cestičky na ministerstva a na Úřad vlády, nemůže přinést regionu to, co voličům často planě sliboval,“ míní Jelínek.

Na příkladu Činoherního divadla v Ústí nad Labem demonstrovala Vladimíra Dvořáková určitou odtrženost etablovaných stran od voličů. „Taková jasná kauza přiměje voliče k angažovanosti a přivádí je to k volbám,“ dodala. V Ústí se prý hlasovalo do jisté míry protestně, právě kvůli rušení vyhlášeného divadla, které nezískalo od města peníze na provoz.

Teď jde o to sestavit koalice a prosadit program

„Je vidět, že tam, kde je odklon od tradičních politických stran, nemusí uspět hnutí ANO. Tam, kde jsou silná místní, lokální uskupení, tam se voliči rozhodují právě pro ně,“ tvrdil politolog. Vyzdvihl tím úspěch místních sdružení a hnutí, která na některých místech v republice zabránila úspěchu ANO.

Lukáš Jelínek připomněl, že zatímco se kandidáti v obecních volbách velmi často oháněli tvrzením, že nejsou ani levicoví, ani pravicoví, protože ani chodníky se nezařazují na tu, či onu stranu, tak stále platí, že levicový přístup k problémům se často liší od pravicového. To podle Jelínka byl jeden z mýtů této předvolební kampaně. Tedy, že není třeba soupeření idejí, že stačí najít dobré odborníky.

Právě hnutí ANO má na svých kandidátkách mnoho různých odborníků, kteří se sice mohou prokázat svými dřívějšími, většinou pracovními úspěchy, ale nemají zatím sjednocující ideologický základ.

Lukáš Jelínek varoval či upozorňoval na to, že hnutí ANO může mít problém se sestavováním koalic, protože jejich kandidáti nemají dostatečnou zkušenost. „Teprve se ukáže, zda vítězové budou umět vyjednat koalici a prosadit svůj program. Možná se i v těchto případech budou muset spolehnout na pomoc politiků z etablovaných politických stran,“ míní Jelínek.

Jasná politická vize v hnutí ANO podle politologů ještě není. Podle Dvořákové to bude ještě dlouhý a bolestivý proces, pokud bude chtít Babišovo hnutí dlouhodobě působit na politické scéně. Jelínek rovněž připomenul, že ANO do budoucna vůbec nemusí zůstat na špici popularity. Uváděl de facto čerstvý příklad TOP 09, kdy před čtyřmi lety působila jako velice silná nová strana a nyní ji prý v mnohých regionech zůstaly jen oči pro pláč. „Záležet bude na tom, jak ANO využije svůj potencionál," shodli se politologové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…