Pásl ovce, pak se poznal s budoucím premiérem. Zakladatel ODS Havlík líčí příběh úspěšného pražského advokáta

06.09.2014 15:52

Předseda strany Občané.cz Petr Havlík se pustil na blogu do představování osobností a hlavně do odhalování různých vazeb a propojení, která fungují v pozadí politiky. Tentokrát ve svém prvním dílu série „Kdo je kdo“ zvolil muže, který stojí v pozadí premiéra a šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky. Říká mu „náš neznámý“, jeho popis je ovšem dostatečně návodný.

Pásl ovce, pak se poznal s budoucím premiérem. Zakladatel ODS Havlík líčí příběh úspěšného pražského advokáta
Foto: obcane.cz
Popisek: Petr Havlík, jeden z otců ODS

Petr Havlík je původní profesí pedagog. Po listopadu 1989 se stal mluvčím OF, později byl volební manažer a politický poradce ministra financí Václava Klause. Založil politickou stranu Občané.cz a stal se jejím předsedou. Na svém blogu nyní odhaluje, co všechno se skrývá za čtyřiačtyřicetiletým pražským právníkem s exkluzivními kontakty.

„Náš neznámý se narodil v roce 1969. Vyrůstal v osamocené hájovně na jihu Moravy. Otec pracoval jako polesný. Syn se staral o stádo ovcí. V té době studoval na bučovickém gymnáziu. Tam se seznámil s dnešním předsedou vlády,“ píše Havlík a uvádí nás do situace.

Vztah s Bohuslavem Sobotkou podle autora článku zůstal velmi pevný i v následujících 25 letech. „Někteří jej vnímají tak, že je vlastně jeho guru, jiní jej nazývají loutkohercem a zákulisním hybatelem,“ uvádí Havlík.

Autor článku z chystané série „Kdo je kdo“ popisuje jeho cestu, která se začala více konkretizovat po začátku jeho studia Právnické fakulty UK v Praze a jeho spojením s Mladými sociálními demokraty.

„Zde se sbližuje s dalším budoucím ministrem a předsedou vlády – Stanislavem Grossem, který tehdy Mladým sociálním demokratům velel. Rodí se tak silná trojka uvnitř ČSSD. Kromě Grosse i talentovaný Sobotka a náš neznámý vytváří oběma hrdinům zákulisní background. Ještě na škole, co by student, se stává legislativním tajemníkem poslaneckého klubu ve FS ČSFR. V roce 1992 promuje. Ihned po škole nastupuje jako ředitel pražské pobočky realitní kanceláře Investiční a Poštovní banky, a.s, IPB Real,“ popisuje začínající kariéru Sobotkova muže v pozadí. Jeho další cesta jej vedla přes praxi advokátního koncipienta v právní kanceláře Rychetský&Hlaváček. „Dnešní předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský odstartoval úžasnou kariéru našeho neznámého a údajně mají blízké vztahy dodnes,“ dodává Havlík.

Celý článek Petra Havlíka ZDE:

Málokterá advokátní kancelář tak umně propojuje světy VIP politiky, právního servisu a soukromého i státního byznysu

V roce 1996 zakládá vlastní advokátní kancelář s právníkem Richardem Wagnerem. Havlík mimo jiné uvádí, že Richard Wagner st. byl ekonomickým poradcem Václava Havla. Jejich právní kancelář se specializuje na obchodní právo a právo obchodních společností, na veřejné zakázky, hospodářskou soutěž a veřejnou podporu, na bankovní a finanční právo, na právní due diligence, na řešení sporů, na právo duševního vlastnictví, na nekalou soutěž, na reklamní právo a na arbitráže. „Málokterá advokátní kancelář tak umně propojuje světy VIP politiky, právního servisu, soukromého i státního byznysu a mediálního krytí,“ konstatuje Havlík.

„V jeho právní kanceláři působil krátce začínající právník Bohuslav Sobotka, který svému příteli svěřil v pozdější pozici ministra financí nejednu zakázku. Včetně cenového posudku při prodeji státního podílu OKD. Není nezajímavé, že se tak stalo ve chvíli, kdy náš neznámý zároveň zastupoval společnost NWR svého přítele Zdeňka Bakaly, s nímž se sblížil ve sdružení Lípa. Pojí je ještě jedna vazba – na ČSOB, kterou zastupoval v sérii sporů po bývalé IPB, zde spolupracoval především se zkušeným Markem Ditzem, s kterým jej propojil právě Bakala. Budoucí vlastník ČSOB pak ne náhodou koupil za významný obnos společnost Patria finance,“ odhaluje předseda strany Občané.cz nitky, které spojují podnikatele s politiky. A zmiňuje mnohá další jména i zajímavé souvislosti.

Propojen je i s Martinem Romanem či Agrofertem

„Dalším klíčovým kontaktem jeho kariéry je Martin Roman. Pro změnu také spolužák, tentokráte z vysoké školy. Protnuli se již v příběhu Škody Plzeň, respektive Appian Group, společně s pány Antonínem Koláčkem a Karlem Koppem. Následovala instalace Martina Romana do pozice šéfa ČEZu. Zakázky na právní zastoupení ČEZu pak byly jen logickým pokračováním dobrých vztahů. Včetně právních služeb při přípravě tendru na dostavbu Temelína. ČEZ není jen polostátní energetickou firmou, ale vyprofilovaným mocenským komplexem, a to jak v pozici hospodářské, tak rovněž politické. Náš neznámý je také členem správní rady Nadace Martina Romana. Přes tuto nadaci Martin Roman točil nemalé peníze v elitním gymnáziu PORG, které 15 let řídil syn exprezidenta Klause,“ píše Havlík a dodává, že tento muž je také horlivým sběratelem funkcí a prestižních pozic.

„Náš neznámý není fixován jen na předsedu vlády. Jeho kancelář zastupuje i společnost Agrofert místopředsedy vlády a ministra financí Andreje Babiše v jeho letitém sporu s polským gigantem PKN Orlen ohledně privatizace Unipetrolu. Náš neznámý prý dokonce s Babišem konzultoval personální nominace do Sobotkovy vlády,“ popisuje široký záběr advokáta.

Petr Havlík píše i o některých klientech jeho advokátní kanceláře. „Úplný výčet by byl jistě nejen dlouhý, ale i výmluvný,“ uvádí. Havlík poukazuje na to, že klienti těch vyvolených právních kanceláří a lobbistických firem jsou údajně zároveň majiteli podstatné části rozhodujících médií. „Dokonalá symbióza,“ míní předseda Občanů.cz s tím, že všechny údaje, které o našem neznámém napsal, jsou z otevřených, a tudíž dohledatelných zdrojů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…