Passer z hnutí Pro Prahu se zaměřil na TOP 09: Vznikla v kavárně, lidé bez zkušeností

20.09.2014 14:05

Lídr kandidátky hnutí Pro Prahu Zbyněk Passer není v politice nováčkem, ve 24 letech se stal zastupitelem Kolodějí, kde působí dodnes ve funkci starosty. V rozhovoru pro Týden.cz vysvětlil, proč by v Praze zrušil běhy, závody a další akce, kvůli kterým se uzavírá centrum. Hodnotil také současné vedení města, radní podle něj své práci nerozumějí, protože TOP 09 vznikla v kavárně a nemá zkušené politiky a manažery.

Passer z hnutí Pro Prahu se zaměřil na TOP 09: Vznikla v kavárně, lidé bez zkušeností
Foto: PRO PRAHU
Popisek: Lídr kandidátky politického hnutí PRO PRAHU pro komunální volby Zbyněk Passer

Do celopražské politiky míří další ambiciózní uskupení. Zbyněk Passer, bratr developera Radima Passera, letos na podzim usiluje se svým hnutím Pro Prahu o hlasy voličů. Jak vidí současné vedení města?

„Současná politická reprezentace rezignovala na řízení města. V mnoha oblastech není vůbec schopná efektivního řízení, jinde je jediný zájem - prosadit zájem kamarádů. Městské firmy, odbory magistrátu, organizace řízené městem, všechny jedou v podstatě setrvačností,“ míní politik.

„Důležité je, aby radní byli odborníci a manažeři a měli zkušenosti z politiky. Svým rezortům současní radní vůbec nerozumějí. Prahu vede TOP 09, která vznikla v kavárně a ze současných zastupitelů nebo radních měl o obecní politice představu málokdo. Šéfové magistrátních odborů a městských firem a organizací si dělají, co chtějí,“ říká Passer. „TOPka se snaží s některými věcmi bojovat, ale díky kombinaci neschopnosti a tlaku všemožných zájmů se jí to moc nedaří,“ hodnotí stav kandidát na primátora.

Zatrhl bych monstrakce

„Praha je krásná, ale myslím, že se v ní dá žít ještě mnohem lépe než teď. Průšvih je v tom, že TOPka úplně rezignovala na základní povinnost spravovat město a nahradila to pseudoaktivismem ve jménu líbivých hesel,“ dodal.

Vedení města by se podle Passera mělo snažit uvolnit život od omezení a zákazů. „Zatrhl bych monstrakce lobbystických nebo privátních platforem, jako jsou cyklojízdy, různé běhy, závody, kampaně, které uzavřou centrum města, jeho obyvatelé z toho nic nemají, místní podnikatelé ztrácejí kšefty. Vždyť centrum města je zavřené každou chvíli, zeptejte se živnostníků, jak se jim to vyplatí. Desítky tisíc vypadlých tržeb jim nikdo nenahradí,“ říká komunální politik.

Podle něj se většina podobných akcí dá přesunout z centra. „Pokud jsou to zavedené akce jako pražský maraton, tak to by asi byla výjimka. Ale jinak Praha má Stromovku, běžeckou radiálu a další místa, kde se podobné akce mohou konat, aniž by někomu překážely,“ nabízí Passer řešení.

Starostové jsou pod větší kontrolou

Lídr kandidátky hnutí Pro Prahu také v rozhovoru pro Týden.cz vysvětloval, jak by likvidoval korupci na magistrátu. „Jediný způsob, jak bojovat s korupcí, je zmenšit balík peněz, o kterém rozhodují. To znamená převést více pravomocí a finančních prostředků na městské části. Starostové jsou totiž pod větší kontrolou než magistrát a umějí s penězi efektivněji zacházet,“ tvrdí Passer.

Jeho hnutí má prý dobré předpoklady pro vedení města. „Ano, a říkám to zodpovědně jako starosta, který vede radnici 16 let. Naše hnutí nejsou kavárenští teoretici, ale starostové, kteří jsou zvyklí vyjednávat s magistrátem, umí vést radnice a máme na rozdíl od ostatních odborné komise, které intenzivně rok připravují program a konkrétní řešení problémů,“ říká sebevědomě Zbyněk Passer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …