Pasy a zavazadla v autě, pět Čechů v něm ale nebylo. Zmizeli v Libanonu

18.07.2015 17:45

Pět českých občanů zmizelo na východě Libanonu. Napsal to dnes s odkazem na policejní zdroje místní list The Daily Star. Češi ve věku 25 až 47 let byli podle listu možná uneseni. Policie našla v opuštěném voze zavazadlo s jejich věcmi.

Pasy a zavazadla v autě, pět Čechů v něm ale nebylo. Zmizeli v Libanonu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Taxi, jehož libanonský řidič se rovněž pohřešuje, bylo podle The Daily Star za rozbřesku nalezeno 300 metrů od vojenského stanoviště u města Kafraja v západní části libanonského údolí Bikáa, což je nedaleko syrských hranic. Na zmizení osob upozornil otec taxikáře, který v noci nedorazil domů. V autě byly nalezeny české a libanonské peníze, eura a tři videokamery, které zřejmě patřily Čechům, napsal The Daily Star.

Podle policie Češi v posledních několika měsících navštívili Libanon dvakrát

Mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová ČTK řekla, že ministerstvo dostalo informace od místních bezpečnostních složek svědčící o tom, že v údolí Bikáa bylo skutečně nalezeno opuštěné auto, v němž bylo pět českých pasů, cenosti a kreditní karty. Český zastupitelský úřad v Libanonu incident podle mluvčí prověřuje. Totožnost lidí uvedených v pasech ministerstvo zatím nezná, ani neví, jestli jsou pasy pravé. V 16:00 hodin situaci projedná vytvořený krizový štáb, doplnila mluvčí.

Podle policie Češi v posledních několika měsících navštívili Libanon dvakrát. Poprvé to bylo 15. května, zemi pak opustili 1. července. O týden později přijeli do Libanonu znovu. Místo, kde byl opuštěný vůz nalezen, policie zablokovala a po pohřešovaných osobách pátrá, uvedl libanonský tisk.

V březnu ropku 2011 zmizelo v údolí Bikáa za podobných okolností sedm Estonců, kteří si do Libanonu vyjeli na kolech. V zajetí byli 113 dnů a osvobozeni byli po zásahu libanonských speciálních sil. Jejich věznitelé se údajně hlásili k teroristické síti Al-Káida.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…